2024. április 23. (kedd) 06:40

Drámai a helyzet a kórházakban

Szent János Kórház

Drámai helyzetről számolt be a KEF új főigazgatója, s a meglepetést elsősorban azzal keltette, hogy elmondta a szomorú igazságot, hiszen az Orbán kormány nem nagyon költött az egészségügyre, inkább kivonta onnan a pénzeket. A vidéki kórházaknak legalább jutott némi uniós pénz, a budapestieknek még az sem, hiszen túl fejlett a régió.

Januártól már 29 budapesti és 52 vidéki kórház üzemeltetése került át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz. A KEF főigazgatója, Demény Ádám az eltelt alig két hónap elkeserítő tapasztalatairól számolt be a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.
Tavaly költséghatékonysági indokkal már 29 budapesti kórház üzemeltetését vette át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), idén pedig 52 vármegyei kórházzal bővítették hatáskörüket, ami a rezsi-, a karbantartási és egyéb fenntartási költségek térítését jelenti. Ide tartozik a biztonsági szolgálatok működtetése, a beltéri rovar- és kártevő írtás, a takarítás és kertészeti munkák.
„Meg kellett küzdeni a szekrényből kieső csontvázakkal”– értékelte a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Demény Ádám a 351 telephellyel és 2373 ingatlannal kapcsolatos tapasztalatait. Az idén átvett vármegyei kórházak 20 százalékánál azonosítottak azonnali beavatkozást igénylő kritikus állapotokat. A főigazgató elmondta, hogy február 14-ig 31 ezer bejelentést kaptak, hetente 5200 probléma merült fel.

Sok intézményben húszéves állapotok uralkodnak, a 81 kórház 1600 liftjéből 200 nem üzemelt, mikor átvették a feladatot, volt olyan, ami három hónapja, volt, amelyik két éve nem működött. Ezek közül eddig 76-ot sikerült eddig újra üzembe állítani, de 10 százalék alá tervezik redukálni a felvonók működési zavarainak számát. A bejelentések többsége a műszaki meghibásodások mellett a vízvezeték-rendszerrel és a csatornahálózattal kapcsolatos gondokról, valamint a fűtéshez köthető problémákról érkezett.

Alig van olyan kórház, amire nem férne rá egy felújítás– emelte ki a KEF főigazgatója. Legsürgetőbb feladatként a nyílászárók cseréjét, illetve a tető és a homlokzat javítását említette, hozzátéve: az épületek energiahatékonysága is mielőbb megoldásra vár költséghatékonysági szempontok miatt. Kiemelte: az elektromos kapcsolószekrények cseréje hamarosan egy ötmilliárd forintos program keretében valósul meg. Arra is kitért, hogy 2020–2022 között 17 intézmény renoválása, korszerűsítése ment végbe 300 ezer négyzetméteren. „Sajnos azóta elfogyott a pénz”– indokolta a problémák gyarapodását. A műszaki megoldásokat a forráshiány jelentősen akadályozza. Úgy véli, ez vezethetett oda, hogy tavaly ősszel, a KEF első fűtési szezonjának kezdetén a János Kórház 51 épületéből 12-ben nem volt fűtés, a kórház 110 éves kazánrendszerét hetekig javították. Nyáron a műtők klimatizálásában előforduló meghibásodásokat kell azonnal orvosolniuk.

Még több AKTUÁLIS…