2024. május 18. (szombat) 22:14

Fegyvercsempészeket fogtak el több európai országban

Számos európai országban tevékenykedő fegyvercsempész csoport 22 tagját állították elő, a művelet során jelentős mennyiségű fegyvert, valamint lőszert és robbanóanyagot foglaltak le – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol hétfőn.

Az uniós szervezet jelentése szerint a román és a bolgár hatóságok által vezetett, február végén tartott művelet az illegális lőfegyver-kereskedelem felszámolását célozta.
A felszámolt szervezett bűnözői csoport tagjai éles lőszer kilövésére alkalmas fegyvereket, valamint az EU-ba korábban legálisan importált, vaktölténnyel működő riasztó- és jelzőfegyvereket vásároltak, vagy szereztek be más fegyverkereskedőktől. A riasztó- és jelzőfegyvereket éles lőszer kilövésére alkalmas kézifegyverekké alakították át.
A fegyvereket titkos csatornákon keresztül értékesítették az Európai Unió számos tagállamában és unión kívüli országokban egyaránt.
A közlemény szerint a művelet során 129 lőfegyvert, 1492 átalakítatlan és átalakított riasztó- és jelzőfegyvert, 24 735 vaktöltényt és éles lőszert, 6 kézigránátot, 276 kilogramm dinamitot, 299 detonátort és több mint 21 kilogramm lőport foglaltak le.
A műveletben 31 európai ország hatóságai vettek részt – tette hozzá közleményében az uniós szervezet.

Még több AKTUÁLIS…