2024. május 18. (szombat) 20:53

Fontos határidőre figyelmeztet a NAV

Naptár

Hamarosan kiküldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjárműadó-értesítéseket, határozatokat – tájékoztatta az MTI-t az adóhivatal.
A NAV kiemelte, azok kapnak határozatot, akiknek változott a gépjárműadójuk a tavalyi évhez képest, akiknek pedig változatlan marad az összeg, őket értesítésben emlékeztetik fizetésre.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg. Ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Az adóhivatal nem küld levelet azoknak sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes – írják a közleményben.

AZ ADÓHIVATAL ARRÓL TÁJÉKOZTATOTT, HOGY A GÉPJÁRMŰADÓ ELSŐ RÉSZLETÉT MÁRCIUS 15-IG, A MÁSODIK RÉSZLETÉT SZEPTEMBER 15-IG KELL BEFIZETNI.
Hozzátették, a határidőkre érdemes odafigyelni, mert késedelmi pótlék növelheti az összeget. Azonban a fizetési határidőt nem befolyásolja, ha az adózó esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést.

Több lehetőség is van a fizetésre

A gépjárműadó befizetésére több lehetőség is van, a NAV-Mobil Gépjárműadó menüpontjában, vagy a NAV ügyintéző felületén, vagy az Ügyfélportálon (ÜPO) gyorsan teljesíthető a kötelezettség.

A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással. Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak később tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A NAV felhívta a figyelmet, hogy a pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, azok banki átutalás és a mobilappos megoldás mellett, a papíron küldött irathoz mellékelt csekken vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül is befizethetik adójukat.

Csekk telefonon igényelhető a NAV Infóvonalán (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 461-1819 hívószám, 3-as menüpont), vagy online a NAV honlapján.

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel, akik nem, azok postán kapják meg a papírokat – közölte az adóhivatal.

Még több AKTUÁLIS…