2024. július 22. (hétfő) 10:00

Hazajön a magyar mentőcsapatok többsége

Meghaladta a 24 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma szombat reggelre, csak Törökországban 20,665-en haltak meg a katasztrófa miatt, és 80 ezerre becsülik a sérültek számát, írja a CNN. A helyi és nemzetközi mentőcsapatok folyamatosan kutatnak a túlélők után, de versenyt futnak az idővel, és egyre kevesebb az esély arra, hogy újabb túlélőket találjanak a romok alatt. A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta. Az ENSZ segélyszervezeti vezetője szerint a törökországi és szíriai halálos áldozatok száma akár megduplázódhat vagy akár még annál is tovább emelkedhet, Martin Griffiths a SkyNewsnak azt mondta, félelmetes a helyszín.
Egyre nehezebb a mentés, szinte csak holttesteket találnak a magyar mentőcsapatok
A magyar mentőcsapatok szombat reggel is a Facebookon számoltak be munkájukról, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat részletesen írt arról, hogy 36 órán át küzdöttek egy 15 éves fiú életéért, akit 6-7 méter mélyen találtak meg, családjával együtt, de hozzá és testvéréhez haldokló édesapjuk elzárta az utat. „Fogtuk a kezét, itattuk, bíztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni szorult helyzetből” – olvasható posztjukban.

A Hunor két csapata váltásban kutatott éjszaka abban az épületben, ahol a keresőkutyák túlélőket jeleztek, délután negyed hattól hajnali 3-ig, a két csapat váltásban nagyjából 16 órán át dolgozott, rengeteget ástak, minden lehetséges üreget átfésültek a kísértetépületben, de nem találtak túlélőt – írta szombati beszámolójában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Még több AKTUÁLIS…