2024. június 15. (szombat) 13:41

Hétfőn megszavazta a parlament Finnország NATO-csatlakozását

A kormányzó Fidesz-párt hónapokig tartó vonakodás után ratifikálta Finnország katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmét. A magyar képviselők 182-en szavaztak igennel és mindössze hatan nemmel, tartózkodás nélkül.

Svédország csatlakozását megvitatták a parlamentben, de az erről szóló szavazást még nem tűzték napirendre.

Finnország és Svédország attól tartva, hogy Oroszország tavalyi teljes körű Ukrajna inváziója után célponttá válnak, felhagytak hagyományos katonai semlegességükkel, és 2022 májusában NATO-tagságot kértek. Egy új ország felvételéhez azonban az összes tagország egyhangú szavazata szükséges.

Törökország a NATO 30 tagállama közül az egyetlen, amely nem ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását. Recep Tayyip Erdogan elnök ugyanakkor kijelentette, hogy a hónap elején Törökország megkezdi Finnország csatlakozási kérelmének ratifikálását. Azonban Svédországgal kapcsolatban Törökország még folytatni kívánja a biztonsági egyeztetéseket, és a megtett intézkedésektől függően támogatni a kérelmüket.

Bár Orbán, (mint erről korábban itt beszámoltunk) szót emelt mindkét északi ország NATO-ba való felvétele mellett, úgy tűnik, hogy hasonlóan lassítja a két ország NATO-csatlakozását, mint Erdogan.

Még több AKTUÁLIS…