2024. április 23. (kedd) 07:54

Húsz éve nem zuhant ekkorát az élelmiszerboltok forgal

A KSH hétfőn közzétett adatai szerint a magyarországi üzletek forgalma decemberben az egy évvel korábbihoz képest közel négy százalékkal csökkent, írja a G7. Ennél nagyobb mértékű csökkenés csak a 2008-as gazdasági világválság után és a koronavírus-járvány szigorú lezárásai alatt fordult elő.

A csökkenés nem minden területen volt ugyanolyan mértékű, és ami a legmeglepőbb, hogy leginkább az élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma csökkent:ebben az üzlettípusban 10,5 százalékos visszaesés történt, ennél nagyobb mértékű zuhanás pedig nem volt az elmúlt 20 évben.

A G7 hozzáteszi, hogy még hasonló mértékű csökkenésre sem volt példa, hisz a korábbi rekord 2009 novemberére datálható, akkor 7,9 százalékos csökkenést mértek.

Ez pedig úgy jött össze, hogy az infláció miatt a forgalom mindeközben nagyot ugrott: decemberben 650 milliárd forintot költöttek az emberek az élelmiszerboltokban, a korábbi csúcs pedig ennél közel 120 milliárd forinttal volt kevesebb.

Made with Flourish
Ha az élelmiszerjellegű vegyeskereskedések mellé bevesszük a külön kategóriába sorolt, ital és dohányárut értékesítő kereskedelmi egységeket, akkor sem tapasztalható nagy változás, mert utóbbiak forgalma kissé nőtt, de együttesen így is több mint 8 százalékos a visszaesés, ami szintén több mint húszéves rekord.

Még több AKTUÁLIS…