2024. május 18. (szombat) 22:29

Kalnoky szerint Orbán angoljával van baj

Hangfelvétel nem készült, mindenki jegyzetelt azon a külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, melyen Orbán Viktor állítólag azt mondta, határozottan nem maradna az EU-ban.

Boris Kalnoky, a szervező Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának a vezetője a Telexnek elárulta, a beszélgetés bizonyos része off the record volt, ezekből nem szeretett volna sem idézni, sem azokat kommentálni. Az on the record rész értelmezésében viszont készséges volt a lappal.

Szerinte érdemes összefüggésében vizsgálni az elhangzottakat. Ezek alapján Orbán azt mondta, amit mindig szokott: az EU-tagság az ország érdeke, de nem mindig tetszik neki, amit az EU-ban lát.

El tudják képzelni, nehéz néha nekünk végigülni, és azokat a dolgokat hallgatni, amik az EU-ban mennek
– hangzott el állítólag Orbán Viktortól Kalnoky szerint.

A kormányfő aztán erről a pontról továbbvitte a gondolatot arrafelé, hogy mindebből nem az következik, hogy el kellene hagyni az EU-t, hanem hogy meg kellene változtatni.

Ezekre terveket is mondott Orbán, de azok off the record hangoztak el.

Kalnoky úgy látja, egy ilyen beszélgetésen mindenki a saját tudásán szűri át a mondatokat, és előfordulhat, hogy másképp érkezik egy üzenet, mint azt a beszélő akarta.

Kalnoky szerint ennél a résznél annak is jelentősége lehet, hogy

Orbán angolul beszélt, és így nem biztos, hogy mindig a legpontosabb kifejezést használta.
Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke a Portfoliónak pénteken azt írta, „az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során. A miniszterelnök már korábban is többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is.”

Havasi a Telexnek azt mondta, a háttérbeszélgetésről már kiadtak egy közleményt, és hogy „az EU-tagság kapcsán pedig semmilyen félreértésről nem lehet szó, a miniszterelnök világossá tette, hogy az nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”

Még több AKTUÁLIS…