2024. április 18. (csütörtök) 13:25

Kirakategyetemet épít Merkely?

Merkely Bélát, a járvány alatt országosan ismertté vált kardiológust egykori szövetségese, az orvosi kar dékánja hívta ki.
Kellermayer Miklós nem finomkodik, a széles nyilvánosság előtt beszél Merkely félelemkeltő stílusáról, és bírálja a „rangsorfetisizmust”.
Pár hónappal a választás előtt az egyetemet fenntartó alapítvány hozott olyan szabályt, ami megkönnyítette, hogy befolyásos vezetők elinduljanak Merkely ellen.
Sokáig kérdéses volt, szembeszáll-e bárki Merkely Bélával a Semmelweis Egyetem rektori posztjáért. Végül mégis akadt kihívója, ráadásul olyasvalaki, aki kulcspozícióban van az Általános Orvostudományi Kar dékánjaként, és a legutóbbi választáson még Merkely csapatát erősítette.
Kellermayer Miklós bemutatkozása elég hatásosra sikerült, ráadásul nem az egyetemi lapban vagy valamilyen zárt fórumon, hanem újonnan indított, nyilvános Facebook-oldalán kezdett kampányolni. Ez meglepő annak fényében, hogy először a 44 tagú szenátus választ a jelöltek közül, a végső döntést pedig az egyetemet fenntartó alapítvány négy kurátora mondja ki (Merkely az ötödik tag).
Kellermayer nemcsak ennek a szűk körnek, de nem is csak az oktatóknak, hallgatóknak és klinikai dolgozóknak a figyelmére apellált, hanem mindenkiére, aki az elmúlt években követte Merkely felemelkedését a tévében és az óriásplakátokon. Szokatlanul kemény hangot ütött meg első videójában:
„Elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség. (…) És egyetemi közegben elfogadhatatlan, szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét, ami megroppantotta a Semmelweis Egyetem szellemi gerincét.”

Még több AKTUÁLIS…