2024. május 20. (hétfő) 10:30

Lázár szántókban utazik

Nőtt az építési és beruházási miniszter eddig is gigászi földállománya, szerzett kétmillió forint készpénzt és még százmilliós adósságából is törlesztett pár milliót 2022-ben. Cserébe 8 milliót bukott korábbi könyvkiadási bevételeiből.

„Akinek nincs semmije, az annyit is ér”– mondta Lázár János még 2011. márciusában Hódmezővásárhely polgármestereként. Azóta eltelt közel 12 év, 2023-ra leadott vagyonnyilatkozata alapján pedig az építési és beruházási minisztert kitartóan sokra taksálják.

Lázár továbbra is két lakóingatlan, egy 260 négyzetméteres hódmezővásárhelyi ház és egy XIII. kerületi lakás 50 százalékos tulajdonosa, de ennél sokkal lényegesebb földtulajdont tudhat magáénak. A miniszter birtokai közel 10 hektárral híztak június óta: a korábbi 34 helyett 37 mezőgazdasági ingatlannal rendelkezik (vagy haszonélvezője azoknak), amely így 180 hektárnyi birtokállományt jelent. Ezek között döntő többségben vannak a szántók (csak abból 9 hektárnyit szerzett tavaly), de Lázárnak erdői, szőlői, illetve legelője és töltése is van.

A miniszter ingóságait továbbra is két Land Rover és egy Mini személygépkocsi, valamint egy kézirat és egy karosszék jelenti, az azonban változás, hogy idén az egyéb ingóságok bekezdésben nemcsak műtárgyakat és festményeket, de azok „folyamatos adásvételét” is említi.

Lázár János 2022-ben kétmillió forint készpénzzel lett gazdagabb és továbbra is fennáll 8 millió forint banki számlakövetelése, ami pont annyi, amennyi tavaly még könyvkiadás címszó alatt szerepelt, idénre azonban eltűnt vagyonnyilatkozatából.

Lázár tavaly nemcsak földet vásárolt, de hiteleit is törlesztette: tavaly 114,6 millió forintos tartozásai idén 112,7 millióra apadtak, beruházási hiteléből 7 milliót faragott, de magánszemélyeknek 5 millióval többel tartozik, mint tavaly.

Az új vagyonnyilatkozati rendszer értelmében pontos havi jövedelmet már nehéz elmondani, de annyi biztos, hogy Lázár a 2022-es pénzügyi teljesítményét úgy hozta össze, hogy

miniszterként, országgyűlési képviselőként, kormánybiztosként és földdel kapcsolatos bevételekből havonta 1 és 5 millió forint,
a MATE kuratóriumi tagjaként és a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnökeként pedig 500 ezer és 1 millió forint között keresett havonta. (Tavaly egyébként e két intézménytől 1 millió, illetve 950 ezer havi illetéket kapott)
Magyarán: ha mindenhol a minimumértékkel számolunk, Lázár János akkor is bruttó 5 millió forintot visz haza havonta, bár a valós összeg közelebb lehet a 8-10 millióhoz.

Még több AKTUÁLIS…