2024. május 20. (hétfő) 11:35

Leárulózzák a civileket?

Úgy néz ki, megvan, mivel akarja a kormány elejét venni az akkumulátorgyárak elleni tüntetéseknek. Vasárnap rövid időn belül két megszólaló is biztos tippet adott azoknak, akik bizonytalanok lennének. Mintha az egészségüket féltő civilek német vagy más érdekeket képviselnének, Dömötör államtitkár szerint kilóg a lóláb. Ez a húzás, amit Lánci Tamás politológus eszelt ki, még csúnyán visszaüthet, fideszes hívőket is megingathat.

Az utóbbi időben több akkumulátorgyárról szóló beruházást is bejelentett a kormány, ám többek közt Fóton, Iváncsán és Debrecenben is tiltakozik a lakosság a tervek ellen, a szombathelyi önkormányzat pedig egyszerűen megtiltotta, hogy területén ilyen iparág települjön.A leghangosabban talán a debreceniek tiltakoztak.

Ezek után vasárnap reggel Lánczi Tamás politológus, aki korábban az Orbán-kormány államtitkára, a Századvég vezető elemzője, illetve a XXI. Század Intézet igazgatója is volt fogalmazott úgy, hogy „elindult egy harc azért, hogy ezeket a gyárakat ne hazánkban építsék fel”, Németországban például keményen lobbiznak azért, hogy a magyar beruházások inkább náluk épüljenek fel. Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy a debreceni beruházást ellenző ellenzéki pártok tevékenysége hogyan függ össze ezzel a német gazdasági törekvéssel, fel kell tárni, van-e esetleg anyagi befolyásoltság, mint ahogy a választási kampányban is történt hasonló eset.

Mint mondta, az ellenzéki pártok tisztában vannak e beruházások jelentőségével, tudják, aki zöld technológiát akar, annak akarnia kell az akkumulátorokat, ezzel a gyárakat is, mert „nem fáról szüretelik az akkumulátort”. Szerinte nem véletlen, hogy eddig nem merült fel ezekkel semmilyen probléma, ahogy Németországban sem merülnek fel ilyenek. Arról is beszélt, hogy amikor a magyar libatömés ellen tiltakoztak, akkor a francia libamájtermelők finanszírozták a tiltakozást vezető erőket, tehát kicsiben ugyanez történt akkor is.

Nem sokkal később már Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt arról a Facebook-oldalán, hogy „kilóg a lóláb”, ugyanis „nem az a bajuk” a tiltakozóknak, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon, a hazai baloldal pedig csatlakozik ehhez a kampányhoz.

Ennél már tényleg csak az lenne a durvább, ha ezért pénzt kapnának külföldön, mondjuk dollárban”- tette hozzá sokat sejtetően.

Még több AKTUÁLIS…