2024. július 16. (kedd) 08:40

Lezúdult két nagy lavina a Fogarasi-havasokban

Két nagy lavina is lezúdult vasárnapra virradóra a Fogarasi-havasokban 2000 méter feletti magasságban. Az egyik a Capra menedékházat is megrongálta, a másikat a Bilea-tó környékén figyelték meg. Személyi sérülés nem történt, írja az Agerpres. A News.ro híradása szerint a turisták autóit teljesen elsodorta és beborította a hó.
Az Argeş megyei tűzoltók evakuálják a turistákat vasárnap délelőtt a Fogarasi-havasokban található Capra menedékházból, amelyet megrongált a lavina. Az Argeş megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU Argeş) tájékoztatása szerint a mintegy hatvan turista evakuálását a szálláshely működtetői kérték. A helyszínre több tűzoltóautót, két mikrobuszt és egy SMURD-autót küldtek. Az akcióban részt vesznek hegyimentők, csendőrök és utászok is.

A felügyelőség közölte, hogy a turistákat a legközelebbi menedékházba próbálják meg elszállítani. Ez a Transzfogarasi út 104-es kilométerszelvényénél található. Ennek az országútnak a 104-es kilométerszelvényétől 2022. október 30-tól hivatalosan tilos a forgalom. A hatóságok ezért vizsgálják, hogyan jutottak fel a turisták a Transzfogarasi út 107-es kilométerszelvényénél található Capra menedékházig a lezárt útszakaszon. Az Argeş megyei rendőrség vasárnap délelőtt közölte, hogy a szabálysértők bírságra számíthatnak.

A Szeben megyei Salvamont igazgatója, Dan Popescu arra kérte a Fogarasi-havasokban tartózkodó túrázókat, hogy ne hagyják el a menedékházak környékét. Ezt az Agerpresnek nyilatkozva azzal indokolta, hogy jelenleg a sűrű havazás és a szél erősödése miatt 1800 méter alatt is fokozott a lavinaveszély. A hóréteg vastagsága a Bilea-tó környékén jelenleg meghaladja a két métert. A meteorológusok a maximális, ötös fokozatúra emelték a lavinaveszélyt a térségben.

Az elmúlt 24 órában 18 megye 40 településén volt szükség a tűzoltók, a csendőrök és az utászok segítségére a hóviharok és a sűrű havazás okozta károk elhárítására. A kidöntött fák és póznák több áramvezetéket, összesen 11 gépkocsit, három lakóházat és 13 további ingatlant rongáltak meg a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség vasárnapi közleménye szerint. Ugyanakkor a viharoknak halálos áldozata is van,meghalt egy 14 éves resicabányai fiú, miután egy fa rádőlt az autójukra, amelyben családjával együtt utazott.

Még több AKTUÁLIS…