2024. április 18. (csütörtök) 13:04

Meglepő bejelentést tett a Fehér Ház a kémléggömbökről

Kémléggömb

Az Egyesült Államoknak egyelőre nincs bizonyítéka arra, hogy az ebben a hónapban lelőtt három azonosítatlan légi tárgynak köze lenne Kínához vagy bármilyen külföldi kémprogramhoz − közölte kedden a Fehér Ház.
Az amerikai hatóságok „eddig nem láttak semmi olyan jelet, ami kifejezetten arra utalna, hogy ez a három objektum a Kínai Népköztársaság kémléggömb programjának része lett volna, vagy hogy határozottan részt vettek volna külső hírszerzési erőfeszítésekben” − mondta újságíróknak John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Kirby szerint a három objektum − kettőt az Egyesült Államok felett, egyet pedig Kanada felett lőttek le − „lehet, hogy egyszerűen kereskedelmi vagy kutatási egységekhez kötődő, tehát nem rosszindulatú léggömbök voltak” − közölte az AFP hírügynökség.

John Kirby azonban hangsúlyozta, hogy Kína egy „jól finanszírozott, konkrét programot” folytat, amelynek célja, hogy nagy magasságú, nehezen észlelhető léggömböket használjon az Egyesült Államok és más országok elleni kémkedésre.

Amerikai tisztviselők szerint egy ilyen léggömböt február 4-én lőttek le az Egyesült Államok keleti partjai felett − ez az incidens fokozott riasztást váltott ki, ezért lőttek le később elővigyázatosságból három azonosítatlan objektumot.

Peking tagadja, hogy kémballonokat használna, és azt állítja, hogy a partoknál lelőtt hatalmas tárgy meteorológiai célokat szolgált.

A Pentagon és a Fehér Ház szerint a három rejtélyes objektum felderítését megnehezíti, hogy a roncsok felkutatására kiküldött csapatok nehéz körülményekkel szembesülnek. A „meglehetősen nehéz” időjárási és földrajzi körülményekre hivatkozva Kirby azt mondta, hogy „eltarthat egy ideig, amíg megtaláljuk a roncsokat”.

A japánok is készen állnak

A japán védelmi minisztérium kedden közölte: „erős a gyanúja”, hogy 2019 óta a japán légtérbe behatoló azonosítatlan repülő tárgyak kínai hírszerző léggömbök voltak.

A tárca közleménye szerint a léggömböket 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben észlelték. Japán felszólította a kínai kormányt, hogy erősítse meg a tényeket, és garantálja, hogy ilyen a jövőben nem fordul elő. A kormány azt is közölte Pekinggel, hogy Japán sosem fogja eltűrni légterének megsértését.

Japán most első ízben tett bejelentést kínai kémléggömbökről, amióta az Egyesült Államok február 4-én lelőtt egy kínai hírszerző eszközt, miután az behatolt az amerikai légtérbe − közölte a védelmi tárca egyik munkatársa.

Még több AKTUÁLIS…