2024. május 18. (szombat) 21:25

Mégsem kell fizetni az önkormányzatoknak?

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez.

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben az önkormányzatok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük – közölte csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium. A javaslat alapján úgy változtatnak a jogszabályon, hogy az a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megenged a helyi cégek számára. (Korábban voltak olyan távhőszoláltatók, amelyeknek a szerződésében szerepelt egy +/- 25 százalékos egy toleranciasáv az előre lekötött gázmennyiséghez képest, de több helyen még ennél is kevesebb gáz fogyott.)

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot.

A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Ahogy arról a hvg.hu korábban beszámolt, az enyhe időjárás és a közintézmények kötelező gázfogyasztás-csökkentése miatt több városban is jelentősen csökkent október és december között a városi távhőcég hőértékesítése.

Több ellenzéki vezetésű város elég rosszul járt ezzel, mert a korábbi szerződésben lekötött, de fel nem használt gázmennyiség után:

Miskolc távhőcégétől októberre 89,5, novemberre 85 millió forintos,
a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-től októberre 90, decemberre pedig 100 millió forintos
a Salgótarján távhőcégétől pedig októberre és novemberre összesen nagyjából 163 millió forintnyi kötbért követel az állami energiacég, azaz az MVM Zrt.
A hódmezővásárhelyi távhős cég novemberre 8 milliós kötbért kapott, és úgy készül, hogy decemberben is fizetnie kell majd, mivel az enyhe időnek köszönhetően gázt spórolt. Akadt ugyanakkor olyan város is, amelyre nem rótt ki kötbért az MVM, pedig szintén kevesebbet fogyasztott, mint a lekötött gázmennyiség:

Még több AKTUÁLIS…