2024. június 15. (szombat) 12:27

Nincs engedélye a Fertő tavi beruházásnak

Igazat adott a bíróság a Greenpeace Magyarországnak és a Fertő tó Barátai Egyesületnek abban a perben, amelyet a két szervezet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatallal szemben indított, amiért az tavaly decemberben meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét. A Greenpeace közleménye szerint a pénteki tárgyaláson a beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróság a hivatalt.

A két szervezet úgy véli, a kormányhivatal hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett, amikor a civil szervezetek által megfogalmazott kritikák ellenére kiadta a turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét.

„A bíróság pénteki döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága” – olvasható a közleményben.

A Greenpeace már korábban is támadta bíróságon a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) turisztikai gigaprojektjét, ugyanis szerintük – és a Magyar Tudományos Akadémia szerint is – természetpusztító a beruházás. Ezt a keresetet a bíróság januárban elutasította, de a Greenpeace a friss ítélet miatt abban bízik: el fogják érni, hogy „a tó partján csak egy helyi igényeket kielégítő, szelíd turizmust biztosító fejlesztést végezzenek úgy, hogy a terület európai szempontból is kiemelkedő élővilága ne sérüljön. Ha sikerül elérni, hogy a projektet ebben a szellemben tervezzék újra, akkor bízhatunk a természet csodálatos öngyógyító képességében, hogy visszafoglalja a korábban elpusztított élőhelyeket”.

Nyáron úgy tűnt, hogy a kormány kiadáscsökkentési intézkedéscsomagja miatt nincs pénz a Fertő tónál tervezett építkezésekre, a projekt azóta a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került. A Fertő tavi beruházásról idén januárban pedig a Szabad Európa írta meg, hogy csaknem 50 százalékkal nagyobb területen engedélyeznék, mint korábban.

Még több AKTUÁLIS…