2024. július 22. (hétfő) 10:50

Orbán ismét kihúzta a gyufát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök blokkolja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a legújabb javaslatát, amellyel az Európai Unióban tartózkodó menekültek számát szabályoznák – írja a Financial Times alapján az Rtl.hu. Az EU 79 fejlődő országgal kötött megállapodást, amely magában foglalja az EU-ból kitoloncolt állampolgárok visszavételét, miután nem teljesítették menedékjogi feltételeket.

A lap az uniós adatokra hivatkozva azt írja, évente több mint 300 ezer embert toloncolnak ki, viszont a kitoloncoltaknak mindössze az egyötöde hagyja el az EU területét. Orbán Viktor az EU-s vezetők múlt heti találkozóján egyértelművé tette, hogy nem írja alá a régóta halogatott megállapodást, amely von der Leyen szerint hozzájárulna a menekültek számának csökkenéséhez.

Orbán kifogásolja a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó rendelkezéseket– mondta egy a lapnak névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő.

Az Afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni Államok Szervezetének (OACPS) 79 országgal fennálló, nemzetközi kapcsolatokat szabályozó szerződése tesz említést az esélyegyenlőségről és a diszkrimináció elleni küzdelemről.

Ennek a megállapodásnak az értelmében a feleknek elő kell mozdítaniuk a nemek közötti egyenlőség kérdését, továbbá elkötelezik magukat amellett, hogy küzdenek a rasszizmus, a megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekhez kapcsolódó intolerancia minden formája, valamint az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen – írja a lap.

Még több AKTUÁLIS…