2024. július 22. (hétfő) 09:54

Ötven magyar tűzoltó indult Törökországba

Hétfő este fél hatkor indul Törökország felé a Magyarország által összeállított mentőcsapat: a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) Mentőszervezet 50 tagja két keresőkutyával fogja segíteni a mentést – írja a Hvg.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a magyar tűzoltók „24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni”.

,,A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: mentettek a 2013-as történelmi dunai árvíznél, a rendkívüli hóhelyzetben, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát” – írják.

A mentőszervezet korábban már több gyakorlaton és uniós misszión is részt vett, jártak többek között Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, és a 2014-es szerbiai árvíznél is. Magyarországon a 2013-as árvíznél, később a rendkívüli hóhelyzetben és egy fővárosi házrobbanásnál is részt vettek a mentési munkálatokban.

Szijjártó Péter hétfő délelőtt arról beszélt, hogy Magyarország azonnal kész mentőcsapatokat küldeni, amint a török elnök arra kéri őket.

Még több AKTUÁLIS…