2024. május 20. (hétfő) 11:34

Párizs még több szankcióval sújtaná Oroszországot

Pénz

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy Ukrajnának nyújtandó 15 milliárd eurós támogatási programjának beindítását, valamint az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók megerősítését szorgalmazta hétfőn, a G20 csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek február 24-25-én, az indiai Bengaluruban tartandó találkozója előtt.

Az ukrajnai háború kezdetének pénteki, első „szomorú évfordulóján” a francia tárcavezető azt szeretné, ha a G20 csoport találkozóján „kidolgoznánk egy IMF-programot Ukrajnának, amely 15 milliárd eurót jelentene négy évre”.
„Az európai uniós és a G7 országcsoport által nyújtott segítségen kívül elengedhetetlen, hogy az IMF is fellépjen Ukrajnáért” – idézte az AFP hírügynökség Bruno Le Maire-t.
Az IMF szombaton jelezte: a Kijevvel kötött megállapodásuk megnyitja az utat az Ukrajnának nyújtandó hitelprogramról szóló tárgyalások előtt, amennyiben az ukrán hatóságok teljesítik a pénzügyi szektor stabilitására vonatkozó követelményeket.
A francia gazdasági minisztérium szerint az Ukrajnának nyújtott európai pénzügyi segítség elérte a 18 milliárd eurót, amelyből több mint 3 milliárdot januárban utaltak át, míg az Egyesült Államok 9,5 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára.
„A G7 országcsoportban az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók megerősítéséért fogunk szót emelni” – jelezte Bruno Le Maire.
„Ezek a gazdasági szankciók hatékonyak, mert lehetővé tették, hogy Oroszország olajbevétele a felére csökkenjen, és teljesen szétessenek Oroszország értékláncai olyan stratégiai iparágakban is, mint az űrkutatás vagy az autógyártás, és ez egy hosszú távú fegyver” – mondta a francia kormánytag.

Még több AKTUÁLIS…