2024. május 18. (szombat) 21:30

Puccs Oroszországban?

Az ukrajnai háború elhúzódása miatt egyre valószínűbbé válik egy katonai puccs Oroszországban, nyilatkozta Abbász Galljamov, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt politikai tanácsadója és beszédírója.
A CNN-nek nyilatkozva Galljamov kifejtette, hogy az orosz veszteségek nőnek Ukrajnában, miközben az uniós szankciók sok kárt okoznak az orosz gazdaságnak, ez pedig arra sarkallhatja az oroszokat, hogy keressenek valakit, akit hibáztathatnak.
„Az orosz gazdaság nincs jó helyzetben. A háborút elvesztettük. Egyre több holttest tér vissza Oroszországba, az emberek pedig azt fogják mondani, azért történik mindez, mert az országunkat egy régi zsarnok, egy régi diktátor kormányozza” – mondta Galljamov, Vlagyimir Putyinra utalva.

„Ez a helyzet szerintem megágyazhat egy katonai puccsnak, ez a pillanat a következő 12 hónapban jöhet el” – tette hozzá.
Galljamov azt is elmondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin lemondhatja a 2024 márciusára tervezett elnökválasztást.
„Ha Putyin nem nyeri meg a háborút, sokat veszíthet a népszerűségéből. Az oroszoknak nincs szükségük rá, ha nem erős. Lehet, hogy tényleg kihirdeti a hadiállapotot és törli a választásokat” – vélekedett az elnök volt beszédírója.

A hírek szerint azonban évekig tartó háborúra készül Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki új offenzíva indítására adhat parancsot Ukrajnában, miközben országát felkészíti az elhúzódó fegyveres konfliktusra és az azzal járó következményekre – írta meg a Bloomberg tisztviselőkre, tanácsadókra és más, az ügyre jó rálátással bíró forrásokra hivatkozva.
A Kreml célja, hogy demonstrálja: erői vissza tudják szerezni a kezdeményezést, miután több területet is elvesztett, nyomást gyakorolva így Kijevre és támogatóira, hogy egyezzenek bele valamiféle fegyverszünetbe, amely ellenőrzést biztosít Oroszországnak az elfoglalt területek felett – írja a portál.

Még több AKTUÁLIS…