2024. május 20. (hétfő) 11:07

Speciális magyar ipari zóna Üzbegisztánban

Speciális ipari zóna jön létre az üzbég főváros mellett, kifejezetten a magyar vállalatok igényeire szabva, amelyek itt különleges jogállással hajthatják majd végre a beruházásaikat – jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter az üzbég fővárosból, Taskentből jelentkezett be, és azt mondta, hogy amióta az OTP első külföldi bankként megjelent Üzbegisztánban, azóta nyolc magyar vállalat jelezte beruházási szándékát az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, a nukleáris ipar, a gyógyszergyártás, az egészségügyi eszközök gyártása és az építőipar területéről.
„A magyar gazdaság jövőbeni növekedésének egyik fontos eleme, hogy a magyar vállalatok mennyire tudnak majd külföldi beruházásokat végrehajtani, a külföldön megtermelt profitot pedig hogyan tudják visszaforgatni a magyar gazdaság növekedésébe” – mondta Szijjártó.
A külügyminiszter beszélt az orosz-ukrán háborúról is, azt mondta, minél előbb tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Végül úgy vélekedett, hogy az egyik fő probléma a bevett szállítási útvonalak ellehetetlenülése, ezért megállapodás született arról, hogy a két ország továbbra is határozottan fogja képviselni a nemzetközi fórumokon azt az álláspontot, miszerint a konfliktus meghosszabbításának veszélyével járó döntések helyett végre a béketeremtésre kellene koncentrálni.
Üzbegisztán és a türk államok egy ideje a magyar diplomácia fontos részévé váltak, ősszel Orbán Viktor miniszterelnök szokatlanul népes kísérettel, 60 magyar üzletember társaságában utazott Üzbegisztánba, nem sokkal később az OTP bejelentette, hogy vesz egy üzbég bankot, januárban pedig bejelentették, hogy Üzbegisztán nagykövetséget nyit Budapesten.

Még több AKTUÁLIS…