2024. május 18. (szombat) 22:32

Több száz neonáci gyűlt össze a Bécsi kapu téren

Kezdetben pár tucatnyian érkeztek, később több száz fősre duzzadt a betiltott rendezvény.

A Budapesti-Rendőr-főkapitányság (BRFK) még pénteken közölte, hogy három olyan gyűlést is betiltott, melyek helyszíne a Budai Vár – Bécsi Kapu területe lett volna és a Becsület Napja megemlékezésként hirdették meg.

A betiltott rendezvény ellenére, elkezdtek érkezni a résztvevők a szombat délután 13 órára meghirdetett gyülekezőre. Kezdetben 30-40-en lehettek. A helyszínre egyébként Németországból is jöttek néhányan. Ennek nyomán érdemes megemlíteni, hogy a frankfurti szövetségi rendőrség megtiltotta két német neonácinak, hogy elutazzanak a budapesti „becsület napi” megemlékezésekre.

Délután négy órára már több százan, akár ezren is lehettek a téren. A fáklyás vonulás hivatalosan ötkor kezdődött volna, de fél öt körül kisebb csoportokban már elkezdték elhagyni a helyszínt a demonstrálók.

A magyar rendőrség egyébként a rendezvény betiltását azzal indokolta, hogy a helyszín országos jelentőségű történelmi emlékhely, az időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

Még több AKTUÁLIS…