2024. június 15. (szombat) 12:45

Újabb vádemelés a termékbemutatókon elkövetett csalássorozat miatt

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség újabb vádiratot nyújtott be az egészségügyi vizsgálatokat színlelő és „gyógyító” csodatermékeket üzletszerűen értékesítők ellen – közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A vádiratok szerint egy 39 és egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon – javarészt időskorú sértettek részére, őket megtévesztve – silány minőségű termékeket értékesít a valós értéket jóval meghaladó áron – írta az ügyészség.
A cég alkalmazottai a sértetteket telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán.
A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében, fehér köpenyes dolgozók végezték el, egyes esetekben orvosok is közreműködtek.
Amíg a sértettek az egyébként fiktív és a megijesztésükre, valamint pszichés nyomás alá helyezésükre is szolgáló, negatív eredmény elkészültét várták, a cégnél bemutatták nekik azokat az akár több százezer forintba is kerülő „csodatermékeket”, amelyekről a valós minőségüket felnagyítva, azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat meg tudják szüntetni.
Volt olyan ágynemű-garnitúra, amelyhez a hamis használati és kezelési útmutatót a főszervező vádlottak készítették el – tették hozzá.
A sértettektől az alkalmazottak a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is, miközben különböző akciós ajánlatokra hivatkozva befolyásolták a megjelenteket.
A két férfi az áruk beszállításához használt cégeknél úgynevezett stróman ügyvezetőket alkalmazott.
A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két főszervező, mint felbujtó ellen a korábban vád tárgyává tett százharmincnégy rendbeli, kilenc esetben kísérleti szakban rekedt, csalás mellett a mostani vádiratában négy további – két esetben kísérleti szakban maradt – csalás bűntette miatt emelt vádat, illetve megvádolt további harminc terheltet, köztük két orvost, illetve egy értékesítőt, aki már az első vádiratban is szerepelt.
Közölték azt is, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkezdte a második vádirat vádlottjai vonatkozásában az előkészítő ülések megtartását. Hét vádlott a bűnösségét már be is ismerte, és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról, velük szemben a bíróság pénzbüntetést, illetve végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki.
Az ügyészség kilenc vádlottal – köztük a két főszervezővel – szemben végrehajtandó börtönbüntetésre ítélést indítványoz – áll a közleményben.

Még több AKTUÁLIS…