2024. május 18. (szombat) 15:26

USA – Letiltják a Huawei exportengedélyét

Az USA nem kívánja továbbá jóváhagyni a Huaweinek szóló exportengedélyeket.A 2019-es szankciók értelmében csak kormányzati engedéllyel lehetett amerikai termékeket eladni a kínai techóriásnak, mostantól azonban úgy tűnik, hogy ennek is vége.

A Biden-kormányzat mostantól nem engedélyezi az amerikai cégeknek, hogy termékeiket a Huawei számára exportálják – értesült a Reuters.

A kínai techcég életének ugyan már évek óta részét képezik az amerikai exportkorlátozások, ám ezek eddig az 5G és más technológiákhoz szükséges árucikkeket jelentették, míg az amerikai kereskedelmi minisztérium tisztviselői engedélyt adtak néhány amerikai cégnek arra, hogy bizonyos árukat és technológiákat eladhassanak a vállalatnak. A Qualcomm Inc. 2020-ban engedélyt kapott például arra, hogy 4G okostelefon chipeket adjon el a Huawei-nek.

Egy, az ügyet ismerő forrás szerint az amerikai tisztviselők egy új hivatalos tiltó rendelkezésen dolgoznak, amely az 5G szint alatti termékekre is kiterjedne, beleértve a 4G elemeket, a Wifi 6-ot és 7-et, a mesterséges intelligenciát, valamint a nagy teljesítményű számítástechnikai és felhőelemeket is.

Az amerikai tisztviselők 2019-ben kereskedelmi feketelistára tették a Huaweit, amely a legtöbb amerikai beszállítót korlátozta abban, hogy árut és technológiát szállítson a vállalatnak, hacsak nem kaptak rá engedélyt. A tisztviselők tovább szigorították az ellenőrzéseket, hogy megakadályozzák a Huaweit a legtöbb termékét működtető félvezető chipek beszerzésében.

Decemberben a Huawei közölte, hogy a teljes árbevétele mintegy 91,53 milliárd dollár volt, ami csak kis mértékben csökkent 2021-hez képest, amikor az amerikai szankciók miatt az eladásai közel harmadával estek vissza.

Még több AKTUÁLIS…