2024. október 20. (vasárnap) 01:39

1958 – a Volga brüsszeli sikere

Volga M21

Idén tavasszal már hatvankét esztendeje, hogy megjárta a Vosztok-1 {Восток-1} űrhajóval a kozmoszt, Jurij Gagarin. Ezért – egyebek mellett – egy szarvas emblémás Volga limuzint kapott ajándékba a Kremltől. E típus korábban, a hidegháború kellős közepén, az 1958-as brüsszeli Expón nagydíjat nyert! Szép kocsi.

Ott ahol hajdan a Szovjetunióban a kényelmes Volgákat gyártották, ma már Škoda Yetit és VW Jettát termelnek. A harmadik évezred elején végleg leállt a szarvas emblémás modell összeszerelése. Így a 2023-as veterán találkozókon már ritkán láthatunk jó öreg, netán viszonylag fiatal Volgákat. Se Moszkvicsokat, Pobedákat, Zaporozseceket – unokáink talán már ismerni sem fogják a „Made in CCCP” típusokat, melyek az aktuális ukrajnai vérontás heteiben is tömegesen sérülnek, semmisülnek meg. Anno a KGST országaiban nem a sebesség és a komfort volt a jellemző a négykerekűekre. A Volga kivételnek számított! Az M 21-es premiere a 50-es évek derekán ezért is jelentett kisebb szenzációt! Míg Közép-Európában a magyar népfelkelés tartotta izgalomban a polgárokat 1956-ban, addig a szovjet mérnökök – aggódva hallgatva a lázadás Budapestről érkező híreit – az utolsó simításokat végezték új modelljükön.

Az igen erősen a kortárs amerikai limuzinokra hajazó M 21-es csinos járgány volt. Nyikita Hruscsov elvtárs is megnyalta (titkárnője) szája szélét. A bel- és külhoni sikert tükrözte, hogy az ’58-as brüsszeli világkiállításon nagydíjat nyert a 140-es tempóra tervezett, (Európa leghosszabb folyójának nevét viselő) strapabíró nóvum. Midőn 1961 tavaszán szerencsésen
megjárta a kozmoszt Jurij Gagarin, ő is ilyen szarvas emblémás, négyajtós kocsit kapott ajándékba a Kremltől. Sem a KGB, sem a taxis társaságok garázsából nem hiányoztak a 60-as évektől e tágas járgányok. A négyhengeres, 2,4 literes soros motor jól szolgált az 1,4 tonnás verdában. A gyűjtők a darabjaira hullott Szovjetunió tájain, sőt az EU-hoz csatlakozott államokban is nagy becsben tartják a krómtól csillogó agg Volgákat.

Kapcsolódó
Még több autó…