2024. június 15. (szombat) 13:02

Ausztria: 5,2 millió autó

Volkswagen

A környezetvédők bánatára egyre több a motorizált jármű a Lajtán túl. A 8,8 milliós Osztrák Köztársaságban a közel 7 millió modell zöme személygépkocsi. Az egyik legnépszerűbb típus – akárcsak a szomszédos NSZK-ban – a Volkswagen.

A Sógoréknál a járműipar egy ötödét uralja a wolfsburgi márka. Az persze puszta véletlen, hogy a németországi VW üzem zöldmezős alapkőletételénél – a 134 esztendeje az Osztrák-Magyar Monarchiában született – Adolf Hitler bábáskodott. A szülőföldjét a Harmadik Birodalomhoz csatoló Führer maga is Bogár rajongó volt. Ám addig is, amíg a szalonokba kerül a Käfer utód, kilencedik generációs Volkswagen Golf, lássuk hogyan fejlődött nyugati szomszédaink járműparkja a hidegháború korszakában?

A semleges Ausztriában a 60-as évek elején alig 400 ezer személyautó gurult – főleg nyugatnémet típusok, de például amerikai modellek és csehszlovák Skodák is. 1970-re megháromszorosódott a jóléti állam gépkocsi parkja. A 2,2 milliós darabszámot 1980-ra érték el nyugati szomszédaink, midőn Magyarországon családok millió csak álmodozhattak saját Trabantjukról, Zsigulijukról. A KGST összeomlásakor lépte át a 3 milliós lélektani határt az osztrák autóállomány. Akkoriban a használt, katalizátor nélküli verdák egy része hazánkban landolt. Az ezredfordulón már 4 milliónál is több négykerekű suhant Ausztria remek útjain. 2019-ben pedig 5 millió személygépkocsiról szóltak a hivatalos statisztikák. A koronakrízis és az ukrajnai háborúval összefüggő infláció lefékezte szomszédaink vásárlási kedvét, de így is 2023-ban elérheti a kvóta az 5,2 milliót. Ez ezer lakosra vetíteve, mintegy 580 darab autót jelent. Összehasonlításul: hazánkban ez kb. 315, Oroszországban, Romániában egyaránt 170 példány, míg a jóléti Luxemburgban 660 gépkocsi/ezer fő.

Kapcsolódó
Még több autó…