2024. május 18. (szombat) 22:14

Az Amazon Zoox robotaxija először közlekedik közutakon Kaliforniában

Robotaxi

Az Amazon Zoox vezető nélküli szállító cége megkezdte a robotaxi tesztelését a közutakon – egyelőre alkalmazottakkal. – tájékoztatott a CNN.

A vállalat hétfőn közölte, hogy február 11-én a kaliforniai Foster Cityben lévő központjának két fő irodaháza között már robotaxival közlekedtek a vállalat munkatársai. A jármű megkapta a szükséges engedélyeket a California Department of Motor Vehiclestől és egyszerre négy embert képes szállítani akár 35 mérföld/órás sebességgel.

A 2014-ben alapított Zoox, amelyet 2020-ban vásárolt meg az Amazon, egyedülálló az elektromos önvezető járművek tervezésében. A Zoox új modelljeiben szakított az eddigi gyakorlattal és lemondott a kormányról és a fékpedálról, mivel ezek szerintük szükségtelenek, hiszen nincs emberi vezető. Az ülések is egymással szemben vannak kialakítva, hogy megkönnyítsék az utasok társalgását.

A Google, a General Motors és több közlekedési vállalat már eddig is dollármilliókat fektetett az önjáró autók fejlesztésébe, de néhány közülük felhagyott eddigi erőfeszítéseivel a magas költségek és a beláthatatlan megtérülés miatt. Októberben a Ford és a Volkswagen is leállította az önvezető taxik fejlesztésére irányuló közös erőfeszítéseiket, de a Ford vezérigazgatója, Jim Farley azt mondta, hogy még mindig hisz a teljesen önvezető autók jövőjében, „de a nyereséges, teljesen önvezető járművek kora még messze van.”

Kapcsolódó
Még több autó…