2024. április 18. (csütörtök) 12:03

Belső égésű ló vágtat Dörgicsén

embléma

Hiába alkotta meg annak idején az Amerikában élő Keresztes Károly a Ford Mustang hűtőrácsának emblémáját, a világszerte ismert, felcsapott farkú vágtató vadlovat, kevesen tudják, hogy az alkotás honfitársunk munkája.
A Ford Mustang megálmodója a Ford későbbi elnöke, Lee Iacocca volt. Az ő javaslatára dönthettek úgy, hogy egy háromdimenziós embléma kerüljön a legendássá vált autóra. A feladattal az említett Keresztes Károlyt, a Ford Design Studio magyar származású szobrászát bízták meg, aki nem csak kitalálta, de fából ki is faragta a vadlovat. A Ford Mustang II így már az ő általa megformált
emblémával debütált 1964-ben, és hatalmas sikert aratott. Eddig a világon több mint 10 millió Mustang-emblémás autó talált gazdára. Ezeknek nagy része sajnos ma már roncstelepeken rozsdásodik.

emblémaKaáli Nagy Géza, a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeum alapítója arra gondolt, ha a Mustangok el is tűnnek, az embléma – különösen, hogy magyar kéz alkotta – miért ne lehetne örök? Miért ne támadhatna fel hamvaiból a Mustangok vágtató lova? Az elhatározást tett követte, s egy hazai szobrász, Barta János el is készítette – javarészt régi Ford Mustang alkatrészekből. Alkotása meglepő életszerűséggel adja vissza a Keresztes-féle vágtató ló dinamikáját. Ahogy a belsőégésű motorok szíve a dugattyú, úgy a most elkészült legendás ló szívét is egy régi dugattyúból alakította ki a művész. A szobrot a dörgicsei múzeumban állították ki egy körbeforgó talapzaton, amelyet Nagy Péter restaurátor szintén Mustang alkatrészekből formázott meg.
A múzeum alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor ötven évig élt az Egyesült Államokban, és megszállott Mustang rajongónak vallja magát. Büszke arra, hogy egykori emigráns társának és ikonikus alkotásának ily módon sikerült méltó emléket állítani.

Kapcsolódó
Még több autó…