2024. május 18. (szombat) 21:48

Kína: motorizált középosztály

Toyota

Míg az Egyesült Államokban és Európában tavaly egyaránt visszaesett (2021-hez viszonyítva) az új személygépkocsi eladások kvótája, addig a Kínai Népköztársaságban egyre több polgár engedheti meg magának a saját négykerekű luxusát. Nem lep meg, hogy az ázsiai gyártmányok dominálnak a Föld legnépesebb államában.

Viszonylag gyenge üzleti évet zártak a friss típusokra specializálódott járműszalonok az USA-ban, Európában és a Japán Császárságban. Miközben valamennyi jóléti régióban megtorpant az új személygépkocsi eladások kvótája, addig a {lassan 1,5 milliárd lakosú} kommunista birodalomban fellendült a biznisz. A Kínai Népköztársaság vezeti a 2022-es toplistát: náluk összesen 23,2 millió darab újonnan gyártott kocsit értékesítettek tavaly – a környezetvédők bánatára! Az ezüst érmet az Egyesült Államok érdemelte ki. Ott 13,7 millió autót adtak el. Összehasonlításul… Az EU legnépesebb tagországában csupán 2,9 millió négykerekűt helyeztek frissen üzembe. Ezzel a nemzetközi versenyben ötödik az NSZK.

A márkák viadalában a Toyota a király! Noha közel 2 millió darabbal kevesebb autójuk fogyott 2021-hez képest, így is 10,5 milliós mennyiséget dobtak újonnan a piacra. A Reuters beszámolója szerint, „ezzel zsinórban harmadjára is a japán cég lett a világ legtöbb autóját értékesítő vállalata. A csoport rendkívüli eredményéhez azért azt hozzá kell tenni, hogy a bő 10 millió eladott járműbe beleszámít a Hino Motors teherautókat gyártó márka, valamint a kiskocsikat készítő Daihatsu eladásai is.” A modellek versenyében a Volkswagen a második placcra csúszott vissza a koronajárvány tombolása idején. A wolfsburgi konszern „csupán” 8,3 millió VW-t értékesített a múlt esztendőbe, amiben némi szerepe lehetett az ukrán-orosz háború kirobbanásának és az energiahordozók drágulásának is!

Olvasom, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon, akárcsak az Európai Unió fejlettebb régióiban a lakosság felének van saját motorizált járműve. Ez – elméletileg – azt jelenti, hogy valamennyi família rendelkezik legalább egy autóval. Ez igaz Máltától Itáliáig és az NSZK-tól Izlandig, Svájcig. Ez utóbbi alpesi mini birodalom a nemzetközi toplista 15. helyezettje. A 20. placcon a svédek, a 25.-en szlovén szomszédaink. A cseheknél, a bolgároknál, a horvátoknál és a Balti-államokban is több gépkocsi van az emberek birtokában, mint nálunk: fej-fej mellett lengyel barátainkkal. Viszont beelőztük északi szomszédainkat, a szlovákokat! A harcias Oroszországhoz és békés Romániához viszonyítva pedig igazi autós társadalom lettünk, ahol az emberek közel harmada engedheti meg magának a saját automobil komfortját.

Kapcsolódó
Még több autó…