2024. május 18. (szombat) 22:29

Létezik-e belga járműipar?

Az 1830-ban született pici állam fővárosa, Brüsszel sokak számára csak édességeiről, a korrupcióról és szankcióiról híres. Ám a Belga Királyság járműgyártása sokak számára ismeretlen.

Pedig még rokonvonásukat is mutat hazánk és az EU szimbólumává lett – mit akar Brüsszel? – mini metropolisz autóipara. Hiszen akárcsak Győrben, Brüsszelben is gyártanak német típusokat. Az Audi A1/S 1 modelleken kívül a 2023-ban is nagyon sikeres, környezetkímélő Audi e-tron quattro-k is ott születnek. Olaf Scholz szocdem kancellár szolgálati limuzinjában viszont sok száz lóerős magyar motor zakatol!

A monarchia másik ipari központja Gentben van, ahol a Volvo V40 és S60 típusjelzésű – elméletileg skandináv – kocsik gurultak le a futószalagról. Ugyancsak a belga melósok, robotok szorgalmát dícséri, hogy a divatos Volvo XC40/60-as szériát is Gentben szerelik össze. Pár esztendeje – nem mellesleg – az XC40-es lett az Év autója, megelőzve a Seat Ibizát és a vadiúj BMW 5-ös sorozatot. Jómagam egy Hollandiában gyártott, benzines Nissannal közlekedem Németországban, de erről majd legközelebb mesélek.

Kapcsolódó
Még több autó…