2024. július 22. (hétfő) 10:21

Modernebb Opel választék

Perceken belül a hazai szalonokban, utakon is megjelenik az Opel-család frissülő szériája. Kinek a vagány 2023-as Corsa lesz a kedvence, kinek a sportos, vadiúj Astra. A Mokka rajongók is típust válthatnak idén.

Sőt, az elektromos és kombi paletta is színesedik e hetekben, szerte Európában! A magyar autósok szeretik az Opelt, mely márka őstípusának ezredik példánya 117 esztendeje készült el. A tízezredik modell az első világháború küszöbén került tulajdonosához. A berlini olimpia korszakában, 1936-ban a rüsselsheimi üzem kapacítása már meghaladta a 120 ezer darabot! A General Motors érdekeltségéből 2017-ben került a francia PSA-Csoporthoz az Opel márka, de sokunknak ez ma is német autó!

A 20. század elején már négyhengeres modellek is szerepeltek a germán cég választékában. A császárság végóráiban elegáns, hatcilinderes limuzinokkal, sportkocsikkal is bővült a kínálat. 1919-ben már saját versenypályája (Opel-Rennbahn) is volt a Majna-parti üzemnek, mely a 20-as évek végére a belföldi piac 38 százalékát uralta. Midőn 1929/30-ban az amerikai General Motors vette át a cég részvényeinek zömét, a „RAK 2” típus jóvoltából 238 km/órás sebességi rekorddal is büszkélkedhetett az Opel. Az együléses sportkocsi különlegessége az volt, hogy szilárd üzemanyagú, rakétameghajtású erőforrása révén gyorsabb volt bármilyen benzines automobilnál. A 100 kilométeres tempó eléréséhez csak 8 másodpercre volt szüksége!

A hitleri-korszak nóvuma volt az önhordó karosszériás Opel Olympia, melyet a következő esztendőben – a berlini ötkarikás nyári játékok évében – a Kadett első szériája követett. 1936-ban az Opel gyár termelése meghaladta a 120 ezer darabot: az öreg kontinensen nem volt kapacításbeli riválisa a GM germán leányvállalatának. A több, mint 25 ezer dolgozót foglalkoztató konszern 1940-ben készítette el az egy milliomodik négykerekűjét, mely egy csinos Kapitän volt. A háború miatt még abban az évben a civil járműgyártás helyét a hadiipari igények kielégítése vette át. „Blitz” („Villám”) teherautók, összkerék- és lánctalpas meghajtású front járművek, repülőgép alkatrészek tarkították a varrógép-üzemből lett automobil nagyhatalom történelmi modellpalettáját. A második világháború végén romokban hevertek az Opel üzemcsarnokok. A megmenthető Kadett gyártósort hadi jóvátételként a Szovjetunióba szállították az oroszok – ahol Sztálin Jóska dicsőségére – a német tervek és szerszámok segítségével megszületett a Moszkvics márka!

Kapcsolódó
Még több autó…