2024. május 18. (szombat) 20:48

Opel-Öt Éve francia kézen

A magyar autósok szeretik az Opelt, mely márka őstípusának ezredik példánya 116 esztendeje készült el. A tízezredik modell az első világháború küszöbén került tulajdonosához. A berlini olimpia korszakában, 1936-ban a rüsselsheimi üzem kapacítása már meghaladta a 120 ezer darabot!
A General Motors érdekeltségéből 2017-ben került a francia PSA-Csoporthoz az Opel márka, melynek ezredik példánya még 1906-ban gürdült ki a gyárkapun, midőn már négyhengeres modellek is szerepeltek a német cég palettáján. A tízezredik gépkocsit az első világháború küszöbén értékesítették. Az Opel választék 1916-tól elegáns, hatcilinderes limuzinokkal, sportkocsikkal is bővült. 1919-ben már saját versenypályája (Opel-Rennbahn) is volt a Majna-parti üzemnek, mely a 20-as évek végére a belföldi piac 38 százalékát uralta. Midőn 1929/30-ban az amerikai General Motors vette át a cég részvényeinek zömét, a „RAK 2” típus jóvoltából már 238 km/órás sebességi rekorddal is büszkélkedhetett az Opel. Az együléses sportkocsi különlegessége az volt, hogy szilárd üzemanyagú, rakétameghajtású erőforrása révén gyorsabb volt bármilyen benzines automobilnál, s a 100 kilométeres tempó eléréséhez csak 8 másodpercre volt szüksége.

A hitleri-korszak nóvuma volt az önhordó karosszériás Opel Olympia, melyet a következő esztendőben – a berlini ötkarikás nyári játékok évében – a Kadett első szériája követett. 1936-ban az Opel gyár termelése meghaladta a 120 ezer darabot: az öreg kontinensen nem volt kapacításbeli riválisa a GM germán leányvállalatának. A több, mint 25 ezer dolgozót foglalkoztató konszern 1940-ben készítette el az egy milliomodik négykerekűjét, mely egy csinos Kapitän volt. A háború miatt még abban az évben a civil járműgyártás helyét a hadiipari igények kielégítése vette át. „Blitz” („Villám”) teherautók, összkerék- és lánctalpas meghajtású front járművek, repülőgép alkatrészek tarkították a varrógép-üzemből lett automobil nagyhatalom történelmi modellpalettáját. A második világháború végén romokban hevertek az Opel üzemcsarnokok. A megmenthető Kadett gyártósort hadi jóvátételként a Szovjetunióba szállították az oroszok – ahol Sztálin dicsőségére a német tervek és szerszámok segítségével megszületett a Moszkvics típus…

Kapcsolódó
Még több autó…