2024. július 22. (hétfő) 10:33

Volvo és VW mánia

A hazánknál alig népesebb, ám ötször nagyobb területű Svéd Királyságban {Konungariket Sverige} – akárcsak az NSZK-ban, avagy Franciaországban – hazafias alapon választanak autót a polgárok. Ergo a Volvókat veszik, mint a cukrot. Persze a német szomszédok nyolcadik generációs Volkswagen Golfja is ott van a toplistán.

Károly Gusztáv birodalmában a Volvo S90/V90 sorozat a sztár. A rokon XC60 széria is jól fogy a tavasz közeledtével. A német származású svéd királyné, Szilvia asszony fiatal korában maga is szívesen tekergette a Volkswagenek volánját. Jelenleg – akárcsak szülőföldjén és Ausztriában – a pár esztendeje piacra dobott, fürge VW Golfnak jár a bronzérem Svédországban. II. Margrethe szomszédos, északi monarchiájában a 2020-ban Év autójának választott francia kiskocsiból fogyott tavaly a legtöbb.

A Peugeot 208 típus mellett szintén dobogós Dániában a Nissan Qashqai, valamint a Volkswagen Polo. Az NSZK-ban és az osztrákoknál ezüst érmes lett a VW kedvenc. S mit mutatnak az aktuális értékesítési statisztikák az alig 5 millió lakosú Írországban? Nos, lassan látható, hogy milyen (súlyos) következményei vannak a 2021-es a Brexitnek. Tény, az autó szalonoknak volt már sikeresebb periódusuk is. Az utóbbi időszakban a koreai Hyundai Tucson volt a legkeresettebb márka. És sok ezer példány fogyott a japán Nissan Qashqai szériából is. A 2023-as prognózisok szerint Európában mind több vevő dönt elektromos és hibrid kocsi mellett, míg a dízelek divatja leáldozóban.

Kapcsolódó
Még több autó…