2024. június 15. (szombat) 12:06

A királyt támadják

A Király című sorozat elég nagyot fut, ami nem csoda, hiszen a legendás Zámbó Jimmy életét dolgozza fel. A 10 részből álló alkotás talán nem is váratlan hullámokat korbácsolt fel a néhai énekes élete és halála körül, ezért most csokorba szedtük, milyen utóhatásai vannak a sorozatnak.
Január 18-án jelent meg A Király befejező, 10. epizódja az RTL+ felületén, melyet a nézők már most nagyon szeretnek: a sorozat jelenleg 8.0/10 ponton áll az IMDb felületén, ami nagyon jó eredménynek számít. Persze akadnak olyanok is, különösen a Zámbó család környékén, akik nincsenek elragadtatva az alkotástól.

A Jimmy-rajongók és a Király rokonai elsősorban azt sérelmezik, hogy az énekes egy unszimpatikus, nárcisztikus, összeférhetetlen pojácaként jelenik meg a képernyőn, miközben az énekest közelről ismerők szerint nem ilyen volt. A famíliát az sem vigasztalja, hogy már a sorozat mottójából tudni lehet, hogy ez bizony részben fikciós történet:

Igaz történetek és hazugságok alapján.
Zámbó Tihamér közösségi oldalán fakadt ki

A Király bátyja, Zámbó Tihamér a sok pozitívum mellett rengeteg negatív véleményt is hallott, illetve kapott a sorozatot illetően, ezért úgy érezte, itt az ideje kitálalnia. Besokallt, mert szerinte most rengetegen készpénznek veszik a sorozatban látottakat, ami szerinte rossz fényben tünteti fel szeretett öccsét.

„Sajnos, elég sok negatívumot, megalázó és öcsém hitelét romboló véleményeket hallottam a filmről. Az emberek nem veszik tudomásul, hogy ez egy fikció, hazugságon alapuló kitalált film. Amiben semmi nem valós. Igen nehéz mindenkinek elmagyarázni, hogy egy fiatal hölgy írta a forgatókönyvet, aki semmit nem tudott az öcsémről.
Hangsúlyozom, a szereplők karaktere és maga az egész film egy kitalált fikció, és nem véletlen írják oda, hogy hazugság. Remélem az öcsémet nem a fikciós film után ítélitek meg. Ő egész más ember, jó ember volt” – olvasható a testvér Facebook-posztjában.

Zomborácz Virág forgatókönyvíró egy vele készült interjúban egészen más megvilágításba helyezi a Zámbó Tihamér által elmondottakat. Szerinte a sorozatot készítő stáb számtalan felvételt megnézett, interjúk készültek az érintettekkel, emellett Jimmy özvegyével, Edit asszonnyal is találkoztak, aki soha meg nem jelent privát fotókat, családi videókat is rendelkezésükre bocsájtott.

„Világos volt, hogy ez egy antihőstörténet, ami egyben a rendszerváltás előtti és utáni magyar könnyűzenei élet lenyomatát is adja” – mondta el a Telexnek Zomborácz, hozzátéve, hogy egy fikcionalizált Jimmy-verziót mutattak be. Zomborácz szerint Edit asszony a forgatókönyveket is olvasta.

Zámbó Marietta perel

Zámbó Marietta is nagyon felháborodott a testvére életét feldolgozó sorozaton. Elmondása szerint édesanyja és Jimmy karakterét is méltatlan és megalázó módon ábrázolták, ezért úgy döntött, beperli a készítőket. Állítása szerint nemrégiben elhunyt édesanyja röviddel a halála előtt látta saját karakterét, ami igen rosszul érintette őt.

„Édesanyánk világ életében úrinő volt, soha életében nem dohányzott és nem ette cuppogva a csirkelábat a levesből. Tisztességgel, becsülettel nevelt fel öt gyermeket, akiket mind kitaníttatott. Ezzel szemben úgy ábrázolták, mintha valami lepusztult, senkiházi proli lett volna és ez abszurdum! Ezért pedig felelni fognak, erre megesküszöm!” – nyilatkozta feldúltan a Borsnak a testvér, aki noha tisztában van azzal, hogy nem a valóság ábrázolása volt a készítők célja, azt teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy egy minden ízében tisztességes úrinőt úgy ábrázoljanak, ahogy ezt az édesanyjával tették.

„Személyiségi jogi pert indítok és nem csak édesanyám, de a magam és Jimmyke nevében is, hiszen engem is úgy mutatnak be, mintha valami elvetemült idióta lennék, a testvérem nimbuszát pedig egyenesen a sárba tiporják” ‒ fogalmazott Marietta, aki szerint az is sértő, hogy fivére hangját egyszer sem hallani a sorozatban, helyette Peter Srámek énekli Jimmy dalait, akit egyébként állítása szerint ő, és Zámbó Árpi fedezett fel.

Zámbó Szebasztián becsapva érzi magát

Zámbó Jimmy középső fia, Szebasztián úgy érzi, becsapta őt az RTL, ugyanis A Király című sorozat nem úgy valósult meg, ahogyan azt leegyeztette a csatornával.

„Az RTL nagyon becsapott engem! Személy szerint becsapva érzem magam. Csak haraggal tudok erről beszélni. Amikor leültünk az asztalhoz, hogy szerződést kössünk, megkérdeztem: méltón fognak megemlékezni apuról? Azt mondták, természetesen, ez a céljuk. Megígérték ezt, azután aláírtuk a szerződést” – mesélte a Blikknek.

A férfi ráadásul a forgatókönyvet sem olvasta el. A megjelenés előtt ugyan elküldték Edit asszonynak, de mivel Szebasztián külföldön él, nem tudta elolvasni.

„A sorozatot készítő – hogy úgy mondjam – úriember most nem érti, hogy a Zámbó családból bizonyos tagok miért háborodnak fel, amikor ő hűen ábrázolta édesapámat. Hűen nem ábrázolt ő semmit! A sorozat minősége technikai szempontból elismerésre méltó. Viszont ez a rengeteg hazugság nonszensz, ez több, mint fikció. Azt állítják, ez kell Magyarországnak. A szép, az igazság nem kell! Márpedig az igazság szerintem sokszor izgalmasabb, mint a hazugság” – részletezte sérelmeit Jimmy fia, aki azt is nehezményezte, hogy gyakorlatilag nincs olyan képkocka a sorozatban, ahol ne lenne alkohol édesapja kezében, miközben ő vele élt és sosem látta, hogy a hétköznapokban alkoholt fogyasztana.

Ennek némileg ellentmond, hogy Tóth Krisztián, Jimmy testőrének visszaemlékezése szerint az énekes volt, hogy 3-4 üveg whiskey-t is elfogyasztott egy-egy melegebbre sikeredett estén.

Zámbó Adrián YouTube-karriert indított

Jimmy legkisebb fia, Adrián úgy véli, mindenkinek joga van ahhoz, hogy véleményt formáljon, s ő sem mindennel ért egyet abból, amit a tévénézők láthatnak, ugyanakkor több megszólalásában és videójában is méltatta a sorozat minőségét.

A hirtelen jött érdeklődés látszólag megihlette őt, ugyanis YouTube-csatornát indított, ahol mindenféle kulisszatitkot mesél el apjáról, a sorozatról, és nemrégiben egy house tour videót is publikált csatornájára, melyben a legendás csepeli házat mutatta be.

Bár Adrián sincs megelégedve teljes mértékben a sorozattal, a legkonszolidáltabb nyilatkozatokat egyértelműen ő adja a sajtónak.

„Szerintem a helyén kell kezelni a dolgokat, és én is ezt teszem, vagyis megpróbálok hátra dőlni a fotelben, aztán csak élvezni a filmet. Megtanultam különválasztani az érzéseimet és a szórakozást. Persze, ez nem könnyű, de közben azt sem gondolnám, hogy édesapám rajongóinak a véleménye megváltozna pusztán attól, hogy sok helyütt nem a valódi énjét mutatja be a sorozat” – nyilatkozta a Borsnak.

Zámbó Krisztián mindenkit is betámad

Krisztián nagyon hiányolja, hogy a sorozatban nem mutatták be édesapja munkásságát kellő részletességgel, valamint nem Jimmy hangján szólalnak meg az ikonikus slágerek, így szerinte romlik a produkció hitelessége. Ezt leszámítva elégedett a végeredménnyel.

Még több bulvár…