2024. július 22. (hétfő) 11:08

A legendás Kispolszki

Polski Fiat

Éppen egy éve volt, hogy Tom Hanks Kispolszkija, egy Polski Fiat 126p 83 500 dollárért kelt el Észak-Amerikában a Bring a Trailer jótékonysági aukcióján. A kisautót még 2017-ben ajándékozta az autógyár a lengyelországi Bielsko-Biała város nevében a színésznek, annak apropóján, hogy Hanks egy kispolski mellett állva posztolt a twitteren azt írva, hogy „Az új autóm”.

A posztot természetesen a típus egykori gyártási helyszínéül szolgáló lengyelországi Bielsko-Biała város vezetői is látták, akik úgy döntöttek, hogy meglepik a színészt egy Kispolszkival. A gyártó így egy egyedi belső térrel rendelkező kisautót készített Tom Hanks számára, amit 2017-ben le is szállítottak kaliforniai otthonába.

Polski Fiat

A különleges Kispolszki fehér fényezést kapott, a Carlex Design jóvoltából pedig az utastér lett egyedi a világoszöld bőr belső térrel, amit kontrasztos fekete csíkok díszítettek. A mennyezetet és a lábteret fekete szövet és bőr borította. A gombok és kapcsolók ezüst színű felülettel rendelkeztek, így jobban hasonlítottak az írógép billentyűire, mivel Hanks régi írógépeket gyűjt. 

Polski Fiat

Különlegességek még a fehér hárompontos biztonsági övek, a fehér kétküllős kormánykerék, az alumínium számlapos főműszer, valamint az első üléstámlákra illesztett, egyedi feliratozású bőrtáskák. A sebességváltó gombon a Bielsko-Biała szimbóluma látható, amely a Polski Fiat 126p eredeti gyártási helye. A sebességmérő alatt a „Bielsko-Biała „Tom Hanks számára” felirat díszeleg. Ezenkívül a műszerfalon egy Forrest Gump idézet olvasható, a jobboldali ajtót pedig Tom Hanks aláírása díszíti.

Az aukción elkelt 126p érintetlen külsővel rendelkezett, beleértve az ultratiszta alvázat. Fényes króm lökhárítói és festett kerekei voltak.

Polski Fiat

Az aukciós lista szerint a Polski Fiat 126p-t 2021 novemberében szervízelték, amely magába foglalta az új akkumulátort, valamint az üzemanyagrendszeren, a fékeken és a tengelyeken végzett munkákat. Az autóhoz tartozott egy pár vezetői kesztyű is az autóhoz illő fehér és világoszöld színvilággal.

A teljes eladási árat, beleértve a BaT vásárlói díját is, az Elizabeth Dole Alapítványnak és annak Hidden Heroes kampányának ajánlották fel, egy Tom Hanks elnökletével működő nonprofit szervezetnek, amely rengeteg támogatást nyújt a katonai gondozóknak – azoknak a házastársaknak, szülőknek és szeretteknek, akik sebesült, vagy veterán katonák otthoni ellátását segítik.

Még több bulvár…