2024. június 15. (szombat) 11:59

Harry herceg váratlanul megjelent az udvarban

Harry herceg váratlanul megjelent a londoni legfelsőbb bíróságon a hírességek által egy nagy brit kiadó ellen indított adatvédelmi kereset tárgyalásán. – adta hírül a Reuters.

Harry herceg, Elton John és öt másik személy váratlanul jelent meg hétfőn a londoni legfelsőbb bíróságon, amikor pert indítottak a Daily Mail lap kiadója ellen az állítólagos telefonlehallgatások és a magánélet megsértése miatt. Harry, Károly király kisebbik fia, jelenleg Kaliforniában él. Szóvivője elmondta, hogy Harry részt akart venni a meghallgatáson, hogy kifejezze támogatását.

A többi részt vevő: Liz Hurley és Sadie Frost színésznők, valamint Elton John férje, David Furnish, Doreen Lawrence – az édesanyja egy brit tinédzsernek, akit 1993-ban rasszista támadásban gyilkoltak meg – és Simon Hughes volt liberális demokrata elnök-helyettes.

A felperesek azt állítják, hogy „számos jogellenes cselekménynek” estek áldozatul, melyek elkövetői az ANL, a Daily Mail és a Mail on Sunday volt 1993 és 2011 között, de néhány esetben 2018-ig.

Ezek közé tartozik a mobiltelefon-üzenetek feltörése, a hívások lehallgatása, a személyes adatok, például az orvosi feljegyzések megszerzése – magánnyomozók felhasználása jogellenes információszerzésre. Ebbe beletartozott a szakértők szerint „akár a feltörés és a magántulajdonba való belépés is”.

Harry azt mondja, hogy a róla szóló cikkek közzététele „gyanút és paranoiát váltott ki…” Barátságok vesztek el vagy szakadtak szét emiatt, és mindenki „gyanúsított” lett. Harrynek „fájdalmas emlékei voltak… azzal kapcsolatban, hogy az ANL milyen mértékben tett közzé személyes és érzékeny információkat a magán- és családi életével kapcsolatban” – áll a közleményben.

Az ANL kategorikusan tagadja a súlyos vádakat, és az ügy megszüntetését kéri. Azt mondta, hogy az állítások inkább következtetéseken, semmint bizonyítékokon alapultak, és hogy a panaszosok alig vagy egyáltalán nem szolgáltattak bizonyítékot az újságírói általi jogellenes információgyűjtésre – amit határozottan cáfol. Ügyvédei azzal érvelnek, hogy a követelések túl esnek a jogi lépések határidején, és egyesek megszegik a 2011-ben megkezdett sajtószabványok egy éves nyilvános vizsgálata során hozott végzést.

A Királyi Bíróságon most zajlik a négynapos előzetes meghallgatás, ahol a bírák döntenek arról, hogy az ügyet továbbviszik-e. Várhatóan a meghallgatáson, amelyen nem kellett részt venniük, senki sem szólal fel a felperesek közül.

III. Károly brit király fiatalabb fia régóta rossz viszonyban van a médiával. A hétfői per egyike annak a háromnak, amelyet Sussex hercege indított brit lapok ellen. Májusban kerül bíróság elé egy újabb per a Mirror Group Newspapers (MGN) ellen több közéleti személyiséggel közösen. Az MGN többek között a Daily Mirror-t és a Daily Record-ot adja ki. Az MGN elleni per hasonlóképpen telefonos hackeléssel történő jogellenes információgyűjtésre hivatkozik. A további követelők közé tartozik a Girls Aloud zenekar egykori tagja, Cheryl, a 2016-ban meghalt énekes, George Michael örököse, valamint Ian Wright volt labdarúgó és műsorvezető.

Sussex hercegének ezenkívül még egy ügye van folyamatban ANL-lel egy 2022 februárjában megjelent cikk miatt.
A 2022. februári cikk, amely a Mail on Sunday-ben jelent meg, a következő címet kapta: „Exkluzív: Harry herceg hogyan próbálta titokban tartani a kormánnyal folytatott jogi harcát a testőrök miatt… aztán – néhány perccel a történet kirobbanása után – PR-gépe megpróbálta pozitívan befolyásolni a közvéleményt.”
Tavaly egy bírósági döntés szerint a cikk egyes részei félrevezetőek és rágalmazóak voltak, de a márciusi tárgyaláson az ANL vitatta az ítéletet. A kiadó szerint ez egy „őszinte vélemény”, amely nem sértette komolyan Harry hírnevét.

Még több bulvár…