2024. július 16. (kedd) 08:59

Shane Tusup perli a magyar államot

Shane Tusup, a háromszoros olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes Hosszú Katinka exférje és egykori edzője igényt tart a volt felesége után járó edzői életjáradékra. A portál úgy tudja, már pert is indított a magyar állam ellen vélt vagy valós jogai érvényesítésére. Tusup a törvény szerint több okból sem kaphatta meg az életjáradékot, vagyis nehéz dolga lesz a bíróságon. A Hosszú Katinkával történt válásakor viszont elég szép summát kapott, így kissé érthetetlen a hirtelen támadt kapzsisága.

Hosszú Katinka a riói olimpián megnyerte a 200 méteres és a 400 méteres vegyesúszást, továbbá a 100 méteres hátúszást, ezenfelül 200 méter háton ezüstérmet szerzett. Ekkoriban, 2012-től 2018-ig Shane Tusup volt az edzője. A portál felidézi, az edzői olimpiai életjáradék eredetileg az érmes versenyző juttatásának a fele volt, de 2019-ben a fideszes képviselők módosító javaslatokat nyújtottak be a törvényhez, amivel a sportolókéval megegyező szintre emelték a trénerek jövedelmét. Mivel jelen pillanatban az aranyérem után járó havi járadék nettó 571 000 forint, az ezüsté pedig ennek 70 százaléka, azaz 399 400 forint,
Hosszú Katinka május 3. óta, vagyis amikor betöltötte a 35. életévét, 2 112 400 forint összegű havi apanázsra jogosult. És a törvény értelmében az edzője is.Hosszú Katinka viszont annak idején a nagyapját, Bakos Lászlót nevezte meg az életjáradékra jogosult edzőjeként, nem pedig Shane Tusupot. Bakos László havonta meg is kapta a járadékot, egészen 2023. január másodikáig, amikor 90 éves korában elhunyt.
A törvény szerint az edzőnek be kell töltenie a 45. életévét ahhoz, hogy jogosult legyen a járadékra. Tusup még csak 36 éves, de ha a tanítvány elmúlt 35, akkor az edzőnek is jár az apanázs. Ám van még egy feltétel, az edzőnek magyar állampolgárnak kell lennie, és Hosszú riói diadalmenete idején Tusup még nem rendelkezett magyar állampolgársággal. 2022. szeptember 13-án tette le az állampolgársági esküt.

Még több bulvár…