2024. április 18. (csütörtök) 12:00

Suzanne von Borsody – a szerény sztár

Susan von Borsody

Hét esztendős korában, kisiskolásként tűnt fel a nyugatnémet televízió képernyőjén a Das Kriminalmuseum című sorozatban Suzanne. A tehetséges gyermek partnere édesanyja, Rosemarie Fendel volt, aki forgatókönyvírással és színházi rendezéseivel is sikert aratott. Münchenben született (most 65 éves) lánya Közép-Európa egyik legfoglalkoztatottabb filmcsillaga.

Túl a 73. Berlinalén sem marad sztárok nélkül az EU legnépesebb tagállama! Suzanne von Borsody különleges alkat. A magas, érdekes arcú asszony nem csinibaba szerepekre termett, hanem nagy formátumú, néha tragikus sorsú, ám erős személyiségek alakítására. Színházban, tévében, moziban! Volt kitől ellesnie a szakma fortélyait, hiszen nagyatyja, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori katonatisztje, az első világháború utáni néma-, majd hangos film egyik koronázatlan királya volt. Eduard von Borsody a 20-as évektől operatőrként olyan később Hollywoodban sikeres rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Kertész Mihály és Metzner Ernő. De a magyar ősökkel büszkélkedő művész rendezései, forgatókönyvei is népszerűk voltak. Fia, Hans von Borsody 1955-től állt a kamerák elé. Az unoka, Suzanne jól ismerte ’70-ben elhunyt nagyapja, s 2013-ban eltávozott apukája munkásságát, mesterségbeli titkait!

Bevallom, magam is a nem mindennapi díva rajongó táborába tartozom. (Ha kedvenc színésznőmről faggatnak, rávághatom: Borsody. Világos!) „Még a fal leomlása előtt lettem figyelmes rá. Akkoriban a nyugat-berlini Schiller Theaterben is lehetett őt látni. Lenyűgözött az erőteljes, de differenciált színpadi jelenléte, jellegzetes hangja és a kollégáival való harmónikus összjátéka” – meséli Gulyás Réka, évtizedek óta Németországban élő filmtörténész, több szakmai kötet szerzője. „A színház bezárását megelőző hetekben Suzanne von Borsody is ott volt a tüntető művészek között. Ezt követően egyre gyakrabban bukkant fel alakja filmekben és tévéjátékokban. Ezek a médiák jól megmutatták, hogy nemcsak testbeszédben, hanem mimikában is fantasztikus eszköztárból dolgozik. Mint Balázs Béla mondja ‘az arcon, az arcjátékban érzés és szellem jelenik meg, mely szavak nélkül válik közvetlenül láthatóvá testünkön’. Ez Suzanne játékára hatványozottan igaz. Számomra talán Michael Klier: Ostkreuz című, méltatlanul elfeledett filmjében nyújtott alakítása a legfontosabb. Itt kendőzetlenül mutatja meg, milyen volt egy, az NDK-ból elszökött, lányát egyedül nevelő anya élete egy nyugati menkülttáborban. Ezenkívül a hangoskönyvei is feledhetetlenek, Frida Kahlo személyéhez nekem örökre Suzanne von Borsody hangja fog kötödni” – fogalmazott a Mixon berlini tudósítójának Gulyás Réka.

A többek közt Arany Kamera díjjal és német Szövetségi Érdemkereszttel kitüntett színésznő az UNICEF és a Kéz a kézben Afrikáért Egyesület utazó nagykövete. A néhány esztendeje férjhez ment, gyermektelen Suzanne von Borsody 2013-ban első önálló kiállításán bizonyította, hogy az ecsettel is ügyesen bánik. A képernyőn legutóbb, főműsoridőben az ARD csatornán a Dirk Kummer rendezte (Hamburg és környékén forgatott) „A feleségem szeretője” című, szórakoztató tévéfilmben láthatta a közönség. A produkció premierje kapcsán a főszereplő asszonyt alakító sztár megjegyezte:…”kár, hogy kevés forgatókönyv íródik hatvan feletti nők számára”. Sajnos ebben csak egyetérteni tudunk vele!

Még több bulvár…