2024. július 22. (hétfő) 09:06

110 éve született Brandt

Wiily Brandt

A két nyugat-berlini légikikötő bezárása a 21. század elején azzal fenyegette a 3,8 milliós német világvárost, hogy túlzsúfolttá válik az egykori szovjet megszállási övezet reptere. Így már az ezredforduló táján tervek születtek Flughafen Schönefeld bővítéséről. A nagy elánnal megkezdett építkezéseknek 2011-re kellett volna befejeződniük. Ám számos műszaki, biztonsági probléma miatt többször el kellett halasztani a szalagvágást.
Negatív német rekord, hogy bő kilenc esztendővel csúszott el a kacskaringós elnevezésű Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt {BER} átadása. A 2020 végi ünnepséget beárnyékolta a koronavírusjárvány. Míg 2019 első félévében 17,5 millió utast számláltak a (hamarosan bezárt) tegeli, s a régi schönefeldi reptéren, addig 2021 januárjától júliusig csupán 1,85 millió vendég startolt, landolt a gigantikus BER-en. 2022-ben vidámabbak lettek a statisztikák, ám tavaly lerohanta Oroszország keleti „előszobáját”, Ukrajnát. A lassan egy esztendeje tartó véres testvérháború beárnyékolja az idegenforgalmi szakértők hangulatát.
Közép-Európa legmodernebb, berlini repterének névadója Nyugat-Németország negyedik kancellárja. Willy Brandt 1913-ban született Lübeckben. A náci terror elől húsz esztendősen Norvégiába emigrált szociáldemokrata újságíró csak 1948-ban kapta vissza német állampolgárságát. A későbbi bonni kancellár politikai karrierjének fontos állomása volt Nyugat-Berlin. A különleges státuszú városban hatvanhat esztendeje lett főpolgármester: mint emlékezetes abban a korszakban (1961) épült meg a berlini fal és lett Brandt az SPD elnöke (1964). A több nyelven beszélő, jó humorú, a nőket és a konyakot kedvelő férfi nevéhez fűződik az NSZK első, amerikai típusú választási kampánya.
Brandt 1969 és 1974 között volt bonni kancellár. 1970 végén a varsói gettónál letérdepelve kért bocsánatot a lengyel néptől – antifasisztaként – a nácik barbárságáért. ’71-ben Béke Nobel-díjat vehetett át. A szocdem-liberális kormányzati időszak fontos eredménye volt a kelet-európai országokhoz való közeledés. Brandt 1987-ig irányította a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD). Még megélhette a berlini fal 1989 novemberi leomlását és Németország 1990 októberi újraegyesítését. A 20. század legnagyobb formátumú európai államférfiai között számon tartott Willy Brandt röviddel 79. születésnapja előtt hunyt el..

Még több életmód…