2024. július 22. (hétfő) 11:10

80 Sparban adható le használt sütőolaj és zsiradék

Tavaly összesen 73 tonnányi környezetszennyező anyagot adtak le az áruházaknál kihelyezett gyűjtőkbe.

2021-ben kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketükben állított fel egy-egy 800 literes kapacitású, használt sütőolaj és zsiradék leadására használható speciális tárolót a Spar, majd tavaly nyár közepéig tizenegy, év végére pedig két fázisban további harmincöt ilyen átvevőhelyet létesítettek – írják közleményükben.

Az egyébként környezetszennyező, ám korszerű technológiával újrahasznosítható anyagokat a Biotrans Kft. szállítja el, ülepíti majd a felhevítést követően biodízel üzemanyagot készít belőlük. Az áruházlánc úgy látja, kezdeményezésüket a lakosság is örömmel fogadta, ugyanis 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már csaknem 73 tonna használt zsiradékot helyeztek el náluk.

© spar.hu
Figyelmeztetnek, hogy a sütés-főzés során használt anyagok már kis mennyiségben is károsak az élővizekre, ezért óva intenek mindenkit attól, hogy a lefolyóba, árkokba, vízelvezetőkbe öntsék azt, vagy a háztartási kukákba dobják.

Magyarországon egyetlen év alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásoknál, ennek a mennyiségnek csak töredéke kerül gyűjtőpontokra. A kihelyezett tárolókba üvegben, PET palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve is le lehet adni ezt a fajta háztartási hulladékot, a lakóhelyünkhöz legközelebbi átvevőpontokat pedig interaktív térképen lehet megkeresni.

Még több életmód…