Akár turmixokhoz keverjük, akár mártogatóshoz adjuk vagy önmagában élvezzük, a görög joghurt egy rendkívül sokoldalú joghurt, amelyet számos módon beilleszthetünk a napi étrendünkbe.
A görög joghurt abban különbözik a többi joghurttól, hogy szűrési folyamaton megy keresztül, hogy eltávolítsuk a tejsavót és a laktózt tartalmazó folyadékot. Mivel a laktóz természetes cukor, a szűrt görög joghurt alacsonyabb cukortartalmú, mint a hagyományos joghurt, és a savó eltávolítása sűrűbb, krémesebb, fanyar ízű joghurtot eredményez.
A joghurt általában probiotikumokat és kalciumot tartalmaz, amelyek nagyszerűek a bélrendszer, a csontok egészsége és a szív egészsége szempontjából – mondja Melissa Prest, D.C.N., R.D.N., a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia nemzeti médiaszóvivője és a Prevention Medical Review Board tagja. „A görög joghurt pedig sűrűbb, mint a hagyományos joghurt, és általában magasabb a fehérje-, és alacsonyabb a cukortartalma.”
Néhány előnye a hagyományos joghurthoz képest:
Magasabb fehérjetartalom
A hagyományos joghurthoz képest a görög joghurt kevesebb szénhidrátot és majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mondja Prest. A felesleges folyékony tejsavó és laktóz (vagy természetes cukrok) eltávolításával magasabb fehérjetartalmú termék jön létre.
Egy átlagos görög joghurt körülbelül 15-20 gramm fehérjét tartalmaz egy 170 grammnyi adagban, vagyis az ajánlott napi érték 30%-át, mondja Keri Gans, M.S., R.D.N., C.D.N., regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő New Yorkban. „A fehérje segít az oxigén szállításban, építi az izomtömeget, javítja és fenntartja – és segíthet a jóllakottság elérésében étkezés közben.”
Jó kalciumforrás
Gans szerint egy adag görög joghurt az ajánlott kalciummennyiség 20%-át tartalmazza. „A kalcium fontos az étrendben, mivel segít az erős csontok és fogak felépítésében és fenntartásában, valamint segíti a véralvadást, az izomösszehúzódásokat és az idegfunkciókat.”
Probiotikumok
Probiotikum tartalmának köszönhetően a görög joghurt segít a bélrendszer egészségének megóvásában. Ha a görög joghurtra az van írva, hogy „élő és aktív kultúrákat” tartalmaz, akkor probiotikumokat tartalmaz – magyarázza Gans. „A probiotikumok segíthetnek kiegyensúlyozni az ember bélmikrobiómáját, és elősegíthetik az emésztés egészségét.” Egy tanulmány megállapította, hogy a joghurtfogyasztás a zsigeri zsírtömeg csökkenésével és a bél mikrobiomában bekövetkező pozitív változásokkal jár együtt.
A görög joghurt a probiotikumok mellett magnéziumot, B12-vitamint és jódot is tartalmaz, teszi hozzá Prest.
Néhány egészséges és finom felhasználási módja
A görög joghurt önmagában fogyasztható snackként vagy reggeliként, gyümölccsel és/vagy diófélékkel, vagy turmixhoz adva. Ez az almás ropogós turmix különösen finom! De akár sós változatát is élvezhetjük, kis sóval, zöldfűszerrel vagy újhagymával összekeverve pirítóssal vagy snackkel is ízletes.
Ezenkívül kiválthatunk vele néhány egészségtelenebb összetevőt ételeinkben. Például használhatjuk majonéz helyett tonhal-, csirke- vagy tojássalátában. Vagy a sült burgonyára tett tejföl helyett. „Görög joghurtot salátaöntethez is adhatunk, hogy krémesebb legyen.”