2024. június 15. (szombat) 13:54

A kanadai gyerekek felfedezése a NASA-t is meglepte

EpiPens

Egy kanadai általános iskola gyerekei felfedeztek valamit, ami még a NASA-t is meglepte. Mégpedig, hogy nem jó allergiásnak lenni az űrben. A széles körben alkalmazott EpiPens hatóanyagai ugyanis mérgezővé válnak a világűrbeli körülmények hatására. – írta cikkében az iflscience.com

A St. André Általános Iskola Tehetséges Tanulók Programjának 9-12 éves gyermekei tesztet akartak csinálni az EpiPens-ről, hogy hogyan működik az űrben. Ez egy injekció, ami epinefrint tartalmaz és súlyos allergiás rohamok esetén alkalmazzák.

A tanulók a NASA Cubes In Space programja keretében lehetőséget kaptak arra, hogy epinefrin mintákat juttassanak az űrbe és tesztelhessék a kozmikus sugárzás hatását az epinefrinre. Az egyik mintát egy rakétával küldték fel az űrbe, egy másikat pedig magaslégköri ballonnal juttattak fel az űr határáig.

Amikor a minták visszaérkeztek a földre, azokat az Ottawai Egyetem John Holmes tömegspektrometriai központjában elemezték. Kiderült, hogy az epinefrin már csak 87 százalékos tisztaságú. Az Ottawai Egyetem szerint a másik 13 százalékot „rendkívül mérgező” benzoesav származékokká alakultak át a világűrbeli körülmények hatására.
„A minták azt mutatták, hogy az epinefrin lebomlott” – mondta Paul Mayer professzor, a Természettudományi Kar Kémiai és Bimolekuláris Tudományok Tanszékének munkatársa egy sajtóközleményben.

„Nagyon klassz volt” – mondta Hannah Thomson diáklány a Global Newsnak. – A NASA nem is tudott róla.

A gyerekek, most olyan védőtokot terveznek, amely megvédi az EpiPenek hatóanyagát az űrben. Eredményeiket júniusban mutatják be a NASA-nak.

Még több életmód…