2024. július 16. (kedd) 10:52

A keto diéta megduplázza a szívroham kockázatát

bacon

Napjaink egyik népszerű diétája a keto diéta, melyre sokan esküsznek. Egy új tanulmány szerint azonban, ez a diéta sem veszélytelen, a keto diéták több mint kétszeresére növelhetik a súlyos szív- és érrendszeri problémák, valamint a szélütés kockázatát.

A kanadai kutatás vezetője a Healthy Heart Program Prevention Clinic kezelőorvosa, Iulia Iatan elmondta, hogy, „Ezekben a diétákban általában a szénhidrátokat drasztikusan csökkentik és a zsírt ennek arányában nagyobb mértékben fogyasztják”.
„Amikor a vizsgálat megkezdődött a szív- és érrendszeri prevenciós klinikánkon, olyan betegeket láttunk, akik nagyon-nagyon magas koleszterinszinttel érkeztek hozzánk, miután betartották ezt a diétát. A kutatásaink azt mutatták, hogy a szénhidrátszegény és magas zsírtartalmú étrend rendszeres fogyasztása az LDL-koleszterin – vagyis a „rossz” koleszterin – szintjének növekedésével és a szívbetegségek nagyobb kockázatával jár együtt” – mondta Iulia Iatan. „Tudomásunk szerint tanulmányunk az egyik első, amely megvizsgálja az ilyen típusú táplálkozási minták és a szív- és érrendszeri eredmények közötti összefüggést” – tette hozzá.

A kutatásban 305 Egyesült Királyságbeli polgár egészségügyi adatait vetették össze, akik keto-szerű étrendet követtek. Ezt a csoportot 1220 hasonló korú, de szokásos étrendet követő ember adataival hasonlították össze. A keto-szerű diétát úgy határozták meg, hogy a napi kalóriák legfeljebb 25%-a szénhidrátból és több mint 45%-a zsírból származik.
A legtöbb ember a vizsgálatban nő volt (73%), általában túlsúlyosak voltak, és az átlagéletkor 54 év volt. A kutatók ezután közel 12 éven keresztül elemezték az emberek egészségi állapotát.

A szív- és érrendszeri problémák leginkább a keto diétázókat fenyegették, akiknél az LDL-koleszterin szint magasabb lett. A követési időszakban a keto diétázók 9,8%-a tapasztalt új szívbetegséget, szemben a szokásos diétát követők 4,3%-ával. Azonban néhányuknak nem változott a koleszterin szintje. A kutatók ennek még nem találták meg az okát. „Az egyik következő lépésünk az lesz, hogy megpróbáljuk azonosítani azokat a konkrét jellemzőket vagy genetikai markereket, amelyek megjósolhatják, hogyan reagál valaki az ilyen típusú étrendre” – mondja Iatan. Addig is azt javasolták, hogy a keto diétát fontolgató emberek konzultáljanak egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdenék a diétát.

„A diéta alatt ajánlott ellenőrizni a koleszterinszintjüket, és kezelniük kell a szívbetegség vagy a szélütés egyéb kockázati tényezőit, például a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a fizikai inaktivitást és a dohányzást” – mondta Iatan.

Iatan egyetértett azzal, hogy a diéta egészségügyi előnyökkel is járhat, de vannak olyan diéták is, melyek nem növelik meg ilyen szinten a bevitt zsír mennyiségét.
„Ennek a diétának különböző változatai jelentek meg az évek során… Sok-sok éve léteztek, először az epilepszia kezelésére a rohamok kontrollálására használták, majd az elmúlt tíz évben fogyás, elhízás és cukorbetegség esetén is alkalmazzák” – mondta.
„És igen, határozottan segíthetnek az elhízás kezelésében… de az a fontos, hogy a szénhidrátokat egészséges zsírokkal és növényi alapú alternatívákkal helyettesítsük.”

Még több életmód…