2024. szeptember 27. (péntek) 13:18

A magnézium segíthet a demencia megelőzésében

diéta

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg világszerte 55 millió ember szenved a demencia valamilyen formájában. Az Egyesült Államokban talán tízből egy demenciában szenved, míg további 22 százalékuk enyhe kognitív károsodásban. A kockázat az életkor előrehaladtával nő. A 90 év felettiek körében ez az arány 35 százalék.

Sajnos a demenciára nincs gyógymód, és az elmúlt év néhány biztató híre ellenére nem történt sok előrelépés ez ügyben. Ezért sok szakértő szerint a megelőzésre kellene összpontosítanunk. És egyre nyilvánvalóbb, hogy amikor a demencia esélyének csökkentéséről van szó, az étrend számít. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás határozottan csökkentheti a kockázatot.

Egy 60 éves és idősebb amerikaiak étrendjét vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a magas magnéziumbevitel jobb kognitív funkciókkal járhat együtt. A hatás a nők és a nem spanyol származású fehérek körében tűnt a legerősebbnek. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a magnézium potenciálisan hatékony terápia lehet az Alzheimer-kór, a demencia leggyakoribb formája kezelésére.

Magas magnézium tartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák, babok, diófélék és magvak, leveles zöldségek és zsíros halak, például lazac. Azonban a magnéziumszint az életkor előrehaladtával változik, ezért érdemes kiegészítőket is szedni, bár Yian Gu szerint, aki idegtudós és epidemiológus a Columbia Egyetemen, az előny nem egyetlen tápanyagból származik, hanem abból, hogy a tápanyagok csapatként dolgoznak.

Gu és munkatársai idén februárban publikáltak egy tanulmányt, amely bemutatja, hogyan csökkentheti a jó étrend a demencia kockázatát: lelassíthatja az öregedés biológiai folyamatait. A tanulmány középpontjában a Mediterrán-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay Diet állt. Ismertebb nevén MIND diéta, ami a mediterrán diétán (olívaolaj, gyümölcsök, zöldségek, valamint kis mennyiségű alacsony zsírtartalmú tejtermékekre és húsok) valamint a DASH diétán (ami a magas vérnyomás enyhítését célozza meg) alapul.

A gyakorlatban a MIND diéta alapvetően a mediterrán diéta, amely nagy hangsúlyt fektet az agy egészségére köztudottan jótékony élelmiszerekre, mint például a leveles zöldségekre és bogyókra, a babra és a diófélékre, valamint a zsíros halakra.

Hogy csökkentsük a demencia és más, az öregedés okozta legyengítő betegségek kockázatát, a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre kell koncentrálnunk, és kerülnünk kell az egészségtelen ételeket, például a telített zsírokat és a feldolgozott élelmiszereket.

„Úgy gondolom, valójában könnyebb egészséges táplálkozási mintát követni, mint egyetlen tápanyagra vagy néhány tápanyagra összpontosítani” – mondja Gu. „Sok olyan élelmiszer, amely sok magnéziumot tartalmaz, más hasznos tápanyagokat is biztosíthat, például omega-3-at és más antioxidánsokat.”

Még több életmód…