2024. február 22. (csütörtök) 16:36

A Mini Csodaország a sztár

Ősöreg idegenvezetőként is meglepő számomra, hogy nem a berlini Alexander platzra, netán a Brandenburgi kapura és az Olympiastadionra kíváncsiak leginkább a Németországba látogató külhoni vendégek. Sokkal több turistát csábít a hamburgi Miniatur Wunderland. A világ legméretesebb modellvasútja bő másfélezer négyzetméteres terepasztalon ejti ámulatba a publikumot. Az ezredfordulón megnyílt hanzavárosi Mini Csodaország komoly idegenforgalmi bevételi forrás 2024-ben is. Hiszen évszaktól, időjárástól függetlenül garantál jó szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A rusti Európa Parkot évente átlag 4-6 millióan keresik fel. (A koronavírus-járvány persze összekuszálta a statisztikákat…) A 95 hektáros területen csúcsszezonban mintegy 5 ezer munkatárs gondoskodik arról, hogy a hotelek, kempingek, fesztiválok, vendéglők közönsége gondtalanul vakációzhasson. Az 1975-ben átadott dél-német gigapark ott van a Föld leglátogatottabb 25 szabadtéri létesítménye között. Dobogós még az NSZK-ban a külföldiek körében II. Lajos bajor király egykori kastélya. A kurta életű, 19. századi uralkodó Schloss Neuschwanstein-je különösen az ázsiai turisták egyik fontos európai (szelfi) állomása – a párizsi Eiffel-torony és a prágai Károly-híd között.

A germán idegenforgalmi toplista negyedik helyezettje a brühli Phantasialand – Köln szomszédságában. Az ötödik a népszerűségi versenyben a lovagi vár romantikával csábító Rothenburg ob der Tauber Dél-Németország festői tájain. A városok viadalában Drezda beelőzte a Spree-metropoliszt. Az Elba Firenzéje kicsiny ékszerdoboz a 4 milliós Berlinhez képest!

Még több életmód…