2024. július 16. (kedd) 10:50

A pikkelysömör ma már hatékonyan kezelhető

Pikkelysömör

A korszerű terápiák segítségével a pikkelysömör és társbetegségei ma már hatékonyan kezelhetők, tartósan kontroll alatt tarthatók, és a betegek akár tünetmentessé is tehetők – közölte a Magyar Dermatológiai Társulat a pszoriázis (pikkelysömör) világnapja (október 29.) alkalmából az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a fizikailag és pszichésen is megterhelő betegség Magyarországon a lakosság 1,5-2 százalékát érinti, körülbelül 150-200 ezer embert. A becslések szerint világszerte 60 millióan élnek pikkelysömörrel. Magyarországon tíz közfinanszírozott centrumban érhető el a modern, hatékony terápiák teljes palettája.

A Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete szerint társadalmi szinten azzal csökkenthető a betegség stigmatizáló hatása, ha széles körben tudatosítják: a pszoriázis nem fertőz és a beteg a modern terápiáknak köszönhetően akár az esetek 80 százalékában tünetmentesíthető.

A közleményben utalnak egy tavaly közzétett nemzetközi tanulmányra, amelynek kutatása során mintegy ötezer beteget kérdeztek meg a világ húsz országában, Kanadától Japánig. A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a pikkelysömörös betegek közül sokan nincsenek tisztában a betegség szisztémás jellegével és lehetséges társbetegségeivel. Ezt mutatta a Szinapszis Piackutató által ötven hazai beteg bevonásával végzett friss hazai kutatás is.

Az érintettek esetében gyakori társbetegség például a magas vérnyomás, a kóros elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, továbbá a szív- és érrendszeri szövődmények miatt a súlyos pikkelysömörös pácienseknél magasabb a stroke kockázata.

A pikkelysömör krónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos, gyulladásos betegség, amelynek tünetei egyénenként eltérők lehetnek. Csak azoknál alakulhat ki, akik a betegségre való hajlammal születnek, de megjelenésében környezeti tényezők is szerepet játszanak, több tanulmány szerint ilyen tényező a dohányzás, az elhízás és a stressz is – olvasható a közleményben.

Még több életmód…