2024. május 18. (szombat) 21:39

A roma pék lehet az év embere

Galamb Alex lehet az év embere egy internetes szavazás alapján. A roma családapa a felesége előző kapcsolatából származó nevelt lánya mellett a saját, egyéves kisfiáról is gondoskodik, de hamarosan újra apai örömök elé néz, hiszen a nyár végén születik meg a második vér szerinti gyermeke. A fiatal pék úszik a boldogságban, miközben rengeteget dolgozik, és a munkája mellett hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával is foglalkozik.

Mint arról a Bors beszámolt, a Hernádnémetiben élő fiatalember a világjárvány idején döntött úgy, hogy nem nézi tovább a falujában lakó cigány gyerekek kallódását, és a házába invitálja őket, hogy megmutassa nekik, hogyan készül a kifli, a briós, vagy a pizza.

– Ha valaki, én aztán tudom, milyen egy céltalan gyermekkor. Senki nem hitt bennem, ennek megfelelően nem is tanultam, hiszen motivációt sem kaptam a környezetemben. Egy idő után valamiért mégis késztetést éreztem, hogy kitörjek a mélyszegénységből. Az édesanyám sajnos nem tudta ellátni a szülői feladatait, ráadásul tiltott is az iskolától. A saját elhatározásomból bekéredzkedtem a miskolci gyermekvárosba, ez a döntés pedig az újraszületésemet jelentette. Ekkor voltam 14 éves – mesélte Alex. A fiatal férfi fontosnak tartja elmesélni, milyen komoly különbségek mutatkoznak az egykori és a jelenlegi énje között.

Szégyellhetném a múltamat, de azzal senkinek sem mutatnék példát. Alapvető dolgokkal nem voltam tisztában.
Mosdatlanul jártam, csúnyám beszéltem, nem tanultam, ezek miatt pedig kiközösítettek. Ha az ugyanilyen helyzetben levő gyerekeknek senki nem mondja el, hogy máshogy is lehet élni, csak nagyon nagy szerencsével van esélyük arra, hogy szebb jövő várjon rájuk – mondta a Borsnak.

Alex az intézetben kitanulta a pékszakmát, aztán elhelyezkedett egy cukrászdában. Leérettségizett, májusban pedig megszerzi a technikusi bizonyítványt is.

Velem is megesett, hogy szembe kellett néznem az előítéletekkel.
Ilyenkor mindig azt mondtam, hogy adjanak nekem öt percet, egy napot, egy hetet, és a tapasztalataik alapján döntsék el, hogy milyen ember vagyok – fejezte be a a családapa, aki már az egyetemi tanulmányira készül. Tervei szerint szeptemberben kezdi a tanítóképző szakot.

„Az Észak-Magyarország és a boon.hu kiemelt figyelmet fordít arra, hogy beszámoljon a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei emberekről, azok munkásságáról. Legyen szó közéletről, kultúráról, tudományról, nagyszerű teljesítményekben bővelkedik szűkebb pátriánk. Hírportálunkon folyamatosan olvashatnak mindennapi emberek kivételes tetteiről, vagy éppen nem mindennapi emberek példamutató tevékenységéről” – olvasható a Boon.hu-n. Az olvasók itt adhatják le szavazatukat.

– Már a jelölés is megtiszteltetés számomra, hiszen jelképesen több neves, köztiszteletben álló emberrel kerültem egy társaságba. Ilyen Béres Attila, rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Illetve Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatója is. A jelöltek között én vagyok a legfiatalabb, ráadásul az egyetlen cigány. Úgy vélem, megnyerném a díjat, azt nem Galamb Alex kapná, hanem a teljes roma, illetve cigány közösség. Mindegy hova születünk, kellő kitartással példaképpé válhatunk – mondta a Borsnak Alex.

Még több AKTUÁLIS…