2024. július 16. (kedd) 11:59

Gáz van a gáztűzhelyekkel?

Az amerikai jobboldali álhírgyárosok már azzal hergelnek, hogy Joe Biden betiltaná a gáztűzhelyeket, Európába is kezd átszivárogni a hír az uniós tiltásról, amiből csupán annyi igaz: több egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanácsadó is azt javasolja, hogy az új tűzhelyekre szigorúbb biztonsági előírásokat vezessenek be, annyi egészségügyi kockázatuk van a mostaniaknak. De tényleg lehet-e baj a gáztűzhelyekkel, és ha igen, mekkora az esély arra, hogy megpróbálják kivezetni ezeket?

„Isten. Fegyverek. Gáztűzhelyek.”
Ennyit írt ki a Twitterre Jim Jordan amerikai kongresszusi képviselő, és rögtön jöttek is a rajongók helyeselni: igen, meg kell védeni a kormánytól a gáztűzhelyeiket. Ron DeSantis, Florida kormányzója is arról posztolt, hogy a gáztűzhelyek szabadságát nem veheti el a kormány, és a teljes amerikai jobboldali médiában is téma az, hogy Joe Biden a gáztűzhelyek leszereltetéséig is elmenne az amerikai szabadságjogok elleni harcában.

Természetesen az amerikai kormánynak esze ágában sincs egyetlen gáztűzhelyet is kiköttetni, ezt külön hangsúlyozta a Fehér Ház szóvivője is – politológusok és pszichológusok gyönyörű tanulmányokban fogják még egy nap elemezni azt, hogyan lehet hosszú évek kitartó munkájával odáig hergelni több millió embert, hogy elhiggyék, az amerikai elnök annyira gyűlöli a népét, hogy elvenné tőlük a gáztűzhelyüket.

Valójában annyi történt: egyre több elemzés jelenik meg arról, hogy a gáztűzhelyek, főleg a régiek és a rosszul bekötöttek károsak az egészségre, a Bloomberg pedig január elején készített erről egy interjút Richard Trumkával, a fogyasztóvédelmi bizottság egyik tagjával. Ő elmondta, hogy azt fogják javasolni a kormánynak, legyenek szigorúbb biztonsági szabályok az új gáztűzhelyek engedélyezésére. Ebből pörgette bele magát a jobboldali média abba, hogy elvennék a tűzhelyeket. (Érdekes, hogy a magyar jobbos médiában annyira nem jött át a történet, eddig egyedül a Pesti Srácok írt róla tényként kezelve, hogy „most épp a gáztűzhelyeket tiltják be az USA-ban”, ezt pedig biztosan átveszi majd az EU is, mégpedig azért, mert a főzés jó dolog, ami közben az ember nem gondolkozik a transzneműeken és a melegházasságon. Igen, tényleg.)

Hogy miként lett a gáztűzhely a kulturális háború új frontja, azt itt mutattuk be bővebben:

Ilyen előzmények után viszonylag nehéz félretenni egy kicsit a hisztériát, pedig érdemes. Önmagukban is fontos kérdésekről van ugyanis szó. Tényleg veszélyes a gáztűzhely? Akarja-e valaki a teljes betiltását, és ha igen, mi az esélye a sikerre? És mi a helyzet itt, Európában, illetve Magyarországon?

Az újabb kutatások szerint az az állítás, hogy a gáztűzhelyeknek van egészségügyi kockázatuk, valóban igaz. Tavaly novemberben jött ki például egy felmérés, amely szerint az amerikai asztmás gyerekek 12,7 százalékánál az asztma azért alakulhatott ki, mert a család gáztűzhelyet használ.

Néhány héttel követte ezt az Európai Közegészségügyi Szövetségnek a jelentése, amely szerint az európai asztmás gyerekeknél ugyanez az arány 7,3 százalékra becsülhető. Az európai és az amerikai kutatás is kiemelte azt: a tűzhely hatása nagyjából ugyanolyan, mint ha valaki dohányozna a lakásban. Többször írtak arról, hogy a tűzhelyek annyi káros anyagot bocsátanak ki – főleg nitrogén-dioxidot –, amennyit ha szabad téren mérnének, akkor kiadnák rá a szmogriadót.

Furcsább megállapításra jutott egy 2022 januárjában publikált kutatás: még akkor is bajt okozhat a tűzhely, ha be sem kapcsolják. Az még önmagában nem akkora nagy meglepetés, hogy a 40 millió amerikai gáztűzhely annyi metán kibocsátásáért felelős, amennyi megegyezik 500 ezer autó szén-dioxid-kibocsátásával, az már annál váratlanabb, hogy ennek közel háromnegyedét akkor adják ki a tűzhelyek, amikor nincsenek bekapcsolva. A kutatók ezt azzal indokolták, hogy gyakorlatilag lehetetlen szivárgásmentesre elkészíteni a tűzhelyeket és a csöveiket. Gyorsan mindenkit megnyugtattak: ez nem azt jelenti, hogy otthon életveszélyben lennénk, kintre megy a szennyezés, a beltéri metánszivárgás bőven az elviselhető határértéken belül van. Házon belül a nitrogén-dioxid a problémás, és persze a rossz tűzhelyeknél a szén-monoxid.

Még több AKTUÁLIS…