2024. június 15. (szombat) 12:38

Hamarosan itt a tavasz, szálljunk kisvasútra!

Minden évben megrendezik a Kárpát-medencei Kisvasutak Találkozóját, az idén február 8-án, a MÁV Kerepesi úti székházában gyűltek össze a szakemberek, akiknek az előadásaiból leszűrhetjük: érdemes a kis pöfögőkön bebarangolni hazánk legszebb tájait, mert gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény az utazás a hangulatos járműveken. Hamarosan itt a tavasz, jön a nyár, a családi programok ideje, szálljunk kisvasútra!
Abban, hogy ma egyáltalán beszélhetünk magyarországi kisvasutakról, felvirágzásukról, óriási szerepe van egy lelkes vasútimádónak, Gáspár Jánosnak, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány vezetőjének, aki 30 évvel ezelőtt adta ki a jelszót: Mentsük meg a kisvasutakat! S sikerült! Bár folyamatosan kell fáradozni azon, hogy egy vonalon se szűnjön meg a közlekedés.
-Hány éve szervezi ezeket a találkozókat? – kérdeztük Gáspár Jánostól, aki rendszeresen tart előadásokat a kisvasutakról, de Baross Gáborról, a „Vasminiszterről” is, akinek Baross-telepi szobránál tíz évvel ezelőtt emléktáblát helyezett el:
– Huszonhét éve szervezem ezeket a találkozókat. Azért indítottuk el annak idején ezt a sorozatot, mert mikor végveszélybe kerültek hazánkban a kisvasutak, csak a lelkes szervezőmunkánknak, fellépésünknek volt köszönhető, hogy nagyrészüket sikerült megmentenünk. Ma az országban 27 kisvasút működik és forgalmuk, népszerűségük bizonyítja, hogy érdemes volt megmenteni ezeket.
– Melyek a leglátogatottabbak?
– A budapesti gyermekvasúton kívül például a szilvásváradi és a lillafüredi, amelyekre évente több mint háromszáz ezren váltanak jegyet!
– Miért olyan népszerűek a kisvasutak?
– Mert remek családi programokat nyújtanak, kivezetnek a természetbe, a jó levegőre, és részévé vált a turizmusnak, sőt az iskolai oktatásnak is, hiszen a tanárok bemutathatják az erdők növény- és állatvilágát. Emellett a térség nevezetességeivel is megismerkedhetünk egy-egy kirándulás alkalmával.
– Mire a legbüszkébb azonkívül, hogy munkatársaival sikerült megmenteni jónéhány kisvasutat az enyészettől?
– Arra még, hogy minden kisvasútnak van egy napja, amikor megünnepeljük, és amelyeken bizony több ezren vesznek részt. Rájöttek az emberek, hogy nemcsak szépek, hangulatosak ezek, hanem igazi műszaki értékek, műemlékek is. Hamarosan jön a tavasz, a nyár, a vakáció, a szabadságok ideje, ezért arra biztatok mindenkit, hogy minél többször üljenek kisvasútra, mert remek program rajta utazni. De a határon túli tájak felfedezésére is alkalmas, erről beszélt például egyik konferenciánkon Kertész László, aki az osztrák és szlovén kisvasutakat ajánlotta figyelmünkbe képekkel illusztrált színes előadásában.
A mostani rangos találkozót, konferenciát Bacsinszky Tibor, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület elnöke nyitotta meg.

Még több életmód…