2024. május 20. (hétfő) 11:32

Így tisztítsuk a lakás textíliáit

szőnyegtisztítás

A tavasz beköszöntével eljött a nagytakarítás szezonja, amikor a lakásunkban lévő textíliák tisztítására is több figyelmet fordítunk. A legtöbben évente egyetlen alkalommal tisztítják ki a függönyöket, szőnyegeket, matracokat, ezért érdemes alapos munkát végezni.
Az LG szakértői most néhány tippel segítenek abban, hogyan érdemes tisztítanunk az otthonunkban található különböző textíliáinkat.

Ágynemű és matrac

Mivel napunk nagyjából egyharmad részét ágyban töltjük, fontos, hogy tisztán tartsuk azt: ágyneműinket kéthetente, matracunkat pedig havonta ajánlott tisztítani. Alvóhelyünkön jellemzően háromféle „betolakodó” jelenik meg: a por és elhalt hámsejtek mellett a velük táplálkozó poratkák is ágyunk lakóivá válhatnak, ez pedig különösen kellemetlen lehet az allergiától szenvedők számára. A mosógépben mosható ágyneműk, matracvédők esetében érdemes ezért kihasználni a gőz erejét. Használhatunk fehérítőt a tisztítás során az ágyneműk és lepedők esetében – amennyiben azok fehérek – a szer ugyanis megöli a bennük megbúvó poratkákat.

Trükkök függönytisztításhoz

A függönyök esetében is a rendszeres tisztítás javasolt, különösen, ha por- vagy pollenallergiában szenvedő is él családunkban, és itt sem árt odafigyelnünk néhány alapvetésre. Hidegvizes-mosószeres áztatás után óvatosan nyomkodjuk ki a szövetből a nedvességet, amennyire tudjuk.

Szőnyegek

Szőnyegeinket három-négyhavonta ajánlott tisztítani, amennyiben nem történik valamilyen váratlan baleset. Alapszabály, hogy ha folyadék ömlik a szövetre, a lehető leggyorsabban igyekezzünk eltávolítani: egy rongyot vagy törölközőt helyezzünk a foltra és óvatosan próbáljuk azt felitatni. A vegyszerek helyett léteznek házi praktikák folttisztításhoz, ilyen például az egyszerű szódavíz.

Még több életmód…