2024. június 15. (szombat) 13:05

Lebegő kiállítás Sárazsadányban

November 3-án, Sárazsadányban a helyi közösség búcsút int a település kompjának. A forgalomból kivont hajótest újjászületik, hogy az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Tid(y)Up projektben vízi folyómentő kiállítás és szemléletformáló központ létesüljön rajta.

Az idén 10 éves Tiszai PET Kupa újabb attrakcióval áll elő a környezetvédelem, a turizmus, a zero waste életmód és a kulturális élmények ötvözésével: vízi útjára indul a Tiszai PET Kupa nemzetközi úszó kiállítása, a FLEX-Sárazsadány!

Hogyan született meg a FLEX lebegő kiállítás?

Adott volt egy nyugalmazott komp, néhány rozsdásodó tengeri konténer, számtalan építkezésből megmaradt anyag és sok-sok újrahasznosításra váró műanyag. Másfél év leforgása alatt a lelkes petkalózok – szakértő partnereik és támogatóik segítségével ,- az újrahasználat és újrahasznosítás jegyében felépítették a FLEX-Sárazsadány nevű kiállító hajót. A FLEX (floating exhibition) arra utal, hogy a tervezők egy vízi úton mozgó vándorkiállítást képzeltek a fedélzetre. Az öreg kompot a BAMLI MŰVEK és a STORQUE csapata újította fel, a munkához a petkalózok, valamint Sárazsadány, Olaszliszka és Sárospatak települései adtnak önkéntes segítséget. A projekt célja, hogy a lebegő kiállítótér és szemléletformáló központ – ahol egy Műanyag Műhely, egy fotókiállítás és egy vetítőterem is helyet kapott -, minden eddiginél több folyómenti településre ellátogasson. A FLEX-en  a gyerekek, tanárok és szülők interaktív módon ismerkedhetnek meg a folyószennyezés, azon belül is a műanyag probléma eredetével, mértékével és a megoldási lehetőségekkel. A FLEX konténerei az Interreg Tid(y)Up projekt keretében közúton eljutottak már Szlovákiába, Romániába és Bulgáriába. Sok újrahasznosított anyag mellett a nemzetközi körutazások minden tapasztalata beépült a kiállításba.

 

További információ:

A kiállítás építése, betekintés a kulisszák mögé: https://www.facebook.com/petkupa/videos/1180920075840181/  

fotók: https://drive.google.com/drive/folders/13EGdgVgK5SLnWvTMMTpMZqJJkicP7FHD?usp=sharing

A Tid(y)Up projekt hivatalos weboldala: https://www.interreg-danube.eu/tid-y-up

 

Angol nyelvű cikk a FLEX kiállítási anyagainak  eddigi, szárazföldi  útjáról Szlovákiában, valamint Romániában és Bulgáriában. Videó a kassai látogatásról: https://www.youtube.com/watch?v=KiypBTOCGeU

Még több életmód…