2024. április 18. (csütörtök) 13:29

Megdrágult az egészséges táplálkozás

Zöldségek

Aki lemaradt Berlinben a január végi Zöld Hét {Internationale Grüne Woche} elnevezésű mezőgazdasági szakvásárról, ahol mintegy hatvan ország, köztük hazánk vett részt, az februárban a FRUIT LOGISTICA 2023 standjain „legelészhetett”. A kisebbik német kormánypárt a nemzetközi agrár showkkal párhuzamosan az egészséges élelmiszerek, a zöldségek, gyümölcsök 7 százalékos forgalmiadójának eltörlését javasolta. A 84 milliós NSZK-ban noha az energiaválság miatt sokan a hasukon (és a fűtésen!) spórolnak, még mindig rengeteg a hájas nő és férfi.

Közel 90 állam, mintegy 2 ezer kiállítója bizniszelt a február 8. és 10. között – a Zöld Hét helyszínén – megrendezésre került gyümölcsös bulin. Az idei FRUIT LOGISTICA mintegy 40 ezer látogatója az egészséges táplálkozás aktuális trendjéből kapott kóstolót a Spreenél. A berlini Funkturm tövében igazi vitamin óázis várta a teremelőket, üzletkötőket, forgalmazókat. Fontos témáról van szó, hiszen bolygónkon 1975-tel összevetve háromszorosára nőtt a túlsúlyos népesség aránya. Valljuk be, a kalóriadús (turistacsalogató) klasszikus magyar konyha sem arról híres világszerte, hogy egészséges. Na ja, fűszeres és finom! Az elmúlt évtizedekben felgyorsult az életünk: sajnos a helytelen táplálkozási szokásoktól az év elején is nehéz búcsút venni. A világszerte három esztendeje felbukkant koronavírus negatív hatásai között – a kommunikációhiány, az elmagányosodás, az elszegényedés, a túlzott alkoholkonzum mellett – ott volt/van a mozgáshiány és az elhízás is. Sokszor az újabb ínyencségek – pl. Fast food – a tradíció rombolás jegyében, nem kevésbé, csupán másként károsítja a szervezetet. Felesleges töltött káposzta kontra hamburger vitát kirobbantani, hiszen a kutatók 2023-ban jóval több „bűnös” étket vettek már fel a „fekete étlapjukra”. Közismert, hogy a legfőbb ellenség az állati zsiradék, mely az elhízáson kívül, olyan betegségekért is felelős lehet, mint a mellrák, a méh- és nyálkahártyarák, valamint a prosztata és a vastagbél daganatos kórja.

„A jó nevű, bostoni Harvard Egyetem (USA) nagy szabású tanulmányt készített 50 ezer férfi étkezési szokásairól. Kiderült, hogy azok a vizsgált személyek, akik naponta, átlag 90 grammnyi zsírt fogyasztanak kétszerte gyakrabban szenvednek előrehaladott prosztatarákban, mint azok a férfiak, akik csupán 50 grammnyit vesznek magukhoz. A daganatos betegségek gyakoriságára vonatkozó nemzetközi felmérések is elgondolkodtatóak. Japánban, ahol hagyományosan sokkal zsírszegényebben főznek, mint az Egyesült Államokban, Közép- és Észak-Európában, jóval ritkábban fordul elő prosztatarák. De, ha a japánok kivándorolnak Amerikába, s átveszik az ottani étkezési szokásokat, akkor a rákkockázatuk az USA-beli férfiak szintjére emelkedik” – mutatnak rá nyugati specialisták. A női daganatos megbetegedések és a táplálkozási szokások összefüggései is tartogatnak meglepetéseket! „Feltűnő, hogy a zsírszegény étkezést előnyben részesítő japán asszonyok körében egyötödnyi a mellrák előfordulása az amerikai nőkhöz képest. Ehelyütt is lehetséges magyarázat, hogy a fokozottabb koleszterin felvétel, növeli a női nemi hormonok termelődését, s ez bizonyos mell- és méhrák fajták kifejlődéséhez vezethet.”

A mindkét nemet fenyegető vastagbélráknál is komoly földrajzi különbségek mutatkoznak. Ám ezek az eltérő betegségi arányok nem az emberek fajtájától függenek, hanem az étkezési- és életviteli szokásoktól. „Ázsiában és Afrikában a vastagbél daganatos megbetegedése szinte ismeretlen, míg a nyugati, ipari nemzeteknél igen gyakori panasz. Németországban például évente több tízezer ember betegszik meg vastagbélrákban. Itt is kiderül, hogy, ha ázsiaiak vagy afrikaiak nyugati államokba, az USA-ba, avagy Ausztráliába települnek át, néhány év múltán ugyanannyira rák veszélyezettek, mint a helyi lakósság” – derül ki egy friss német egészségügyi tanulmányból. Szóval, ne beszéljünk, hanem együnk zöldségeket és persze vitamindús gyümölcsöket!

Még több életmód…